15 C
De Bilt

Curriculum vitae van een politicus

Het beroep van een politicus is uitdagend, maar vaak ook ontzettend veeleisend. Je kunt als politicus werken bij het Europees Parlement, de provinciale staten, het landelijk parlement of de gemeenteraad. Als politicus ben je communicatief goed vaardig, maar toch kan het lastig zijn om je expertise duidelijk te omschrijven.

Het schrijven van een krachtig curriculum vitae is enorm belangrijk in de zoektocht naar je droombaan. De politiek is een vakgebied met vele concurrenten, dus je wilt natuurlijk direct indruk maken in deze eerste stap van het sollicitatieproces. Hieronder ontdek je hoe je een goed cv als politicus is opgebouwd.

Layout van je curriculum vitae

Allereerst is het belangrijk dat je voldoende aandacht besteed aan de opmaak van je cv als politicus. Je cv moet scanbaar zijn en een duidelijke indeling bevatten. Je kunt het best gebruikmaken van een chronologische volgorde. Houd de achtergrond van je cv rustig en voeg een professioneel ogende foto aan het cv toe.

Personalia

Zelf de president vermeldt bovenaan het cv diens contactgegevens. Je naam, e-mailadres en telefoonnummer komen overzichtelijk onder elkaar te staan. Het is belangrijk dat je gebruikmaakt van een professioneel e-mailadres, die past bij de toon van de politiek. Daarnaast kun je ervoor kiezen een linkje naar je LinkedIn-profiel te plaatsen. Dit kan je net een streepje voor geven op de concurrentie.

Cv-profiel

Een curriculum vitae wordt gemiddeld maar 6 seconden bekeken. Het is belangrijk dat je direct de aandacht van de lezer trekt. Dit kun je doen met een pakkend cv-profiel. Je cv-profiel is een kort stukje tekst waarin je jezelf presenteert als werknemer binnen de politieke sector. Benoem kort je belangrijkste vaardigheden, motieven, ambities en eventueel prestaties.

Werkervaring

Of je nu een professional of een beginner bent, werkervaring is essentieel op je cv als politicus. Beschrijf niet alleen waar je gewerkt hebt, maar ook welke taken je hier hebt uitgevoerd. Heb je opvallende prestaties behaald? Schroom dan vooral niet om deze benoemen.

Zoals we al benoemden kun je het best gebruikmaken van een chronologische volgorde. Dit betekent dat je meest recente werkervaringen bovenaan de lijst komen te staan. Benoem enkel relevante ervaringen en/of ervaringen met overkoepelende competenties. Gebruik een combinatie van gewone woorden en terminologie uit de sector.

Opleidingen

In de politiek hebben de meesten veel belangstelling en waardering in je achtergrond. Op je curriculum vitae is het dan ook belangrijk dat je een sterk beeld van je educatieve achtergrond schetst. Je diploma’s vertellen veel over je expertise en kennis.

Vermeld welke opleiding je hebt gevolgd, wanneer je deze hebt gevolgd en de naam van de universiteit. Heb je nog maar weinig werkervaring opgedaan? Dan kun je ook je GPA en belangrijkste resultaten benoemen. Ook relevante cursussen en buitenschoolse activiteiten kun je onder deze kop opnemen.

Vaardigheden

Als politicus beschik je over vele vaardigheden. Een krachtig curriculum vitae bevat dan ook een combinatie van grondige kennis en expertise. Benoem voornamelijk vaardigheden die overeenkomen met de gestelde vacature eisen. Voorbeelden van relevante vaardigheden zijn relatieontwikkeling, publieke relaties, bedrijfsplanning, kennis van verzekeringen en strategische ontwikkeling.

Extra onderdelen

Hoewel deze onderdelen niet verplicht zijn, kun je er toch voor kiezen de kopjes ‘talen’ en/of ‘hobby’s en interesses’ aan je curriculum vitae toe te voegen. Als politicus kom je geregeld met internationale relaties in contact. Het kunnen spreken van één of meerdere vreemde talen is dan ook erg waardevol. Vermeld welke talen je spreekt en op welk niveau.

Extra tips voor je

  • Pas je cv aan op de vacatureomschrijving. Stuur je meerdere sollicitaties uit? Dan verstuur je voor iedere functie een op maat gemaakt cv.
  • Benadruk opvallende prestaties uit vorige banen. Recruiters kunnen zo beter inschatten of je al dan niet geschikt bent voor de functie.
  • Koppel je competenties en werkervaringen aan de functie. Laat zien dat jij de ideale kandidaat bent.
  • Heb je nog geen (relevante) werkervaring opgedaan? Beschrijf dan activiteiten en baantjes waarin je industrie-relevante competenties toonde.
  • Richt je curriculum vitae op een overzichtelijke manier in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio