4.2 C
De Bilt

Nederlandse dansvoorstelling over verslaving met hulp verslaafden

Op zaterdag 9 maart 2024 gaat de Nederlandse dansvoorstelling ADI(C)SCO over verslaving in première. De voorstelling is tot stand gekomen met hulp van verslaafden. Het resultaat is een confronterende dans over alle emotionele fases die je als verslaafde doormaakt: van een heerlijke verdovende roes tot een gitzwarte ‘rock bottom’.

De première vindt plaats in Theater de Machinefabriek in Groningen. Het is een coproductie van de Finse choreograaf en activistisch theatermaker Cecilia Moiso en dansgezelschap Club Guy & Roni.

Clichébeeld verslaving

De man onder een brug met een naald in zijn arm is nog steeds het clichébeeld dat de samenleving over verslaafden heeft. “Terwijl er in Nederland miljoenen mensen in stilte kampen met een verslaving”, aldus theatermaker Cecilia Moisio. “Met deze dansvoorstelling wil ik de kijker laten zien hoe verslaving je verleidt tot meer en wat het met je doet. Ik wil mensen laten beseffen dat het iedereen kan overkomen, hoe rijk of geleerd je ook bent.”

Schaamte

De dansvoorstelling ademt de sfeer van het discotijdperk in de jaren 70, waarin de clubscène en clubdrugs populair werden. Het is een uit de hand lopend feest dat nooit stopt. Met ADI(C)SCO wil Moisio de taboes en schaamte rondom verslaving aankaarten. Cecilia groeide op in een familie met verslavingsproblemen en heeft het monster verschillende keren recht in de ogen moeten kijken.

Documentaire

Ter voorbereiding op de dansvoorstelling sprak Moisio met verslaafden, artsen en verslaafden in herstel. Deze gesprekken en het repetitieproces van ADI(C)SCO zijn direct na afloop van de voorstelling te zien in de gelijknamige documentaire. Jolanda Huiting (52) uit Alkmaar is een van de deelnemers. “Door mijn verslaving openlijk te delen met de makers en de kijkers, heb ik meer zelfvertrouwen gekregen”, vertelt ze. “Ik wil met mijn bijdrage anderen inspireren en laten zien dat er altijd hoop is voor een toekomst in herstel”.

Première

Op zaterdag 9 maart 2024 vindt de première plaats in Theater de Machinefabriek in Groningen. ADI(C)SCO toert van maart tot en met mei 2024 door Nederland. Bekijk de complete speellijst op: https://nite.nl/voorstelling/invites/#tourlist

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio