7.5 C
De Bilt

Doe mee met de Nationale Bijentelling 18 en 19 april

Binnenland – In het weekend van 18 en 19 april is er voor de derde keer de ‘Nationale Bijentelling’. Waarom? Het gaat niet goed met de wilde bij. Van de 358 soorten is ruim de helft bedreigd. En dat is zorgelijk, want onze voedselgewassen en wilde planten zijn voor een groot deel van bestuiving afhankelijk. Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij beter helpen. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen mee tellen. Elke bij telt.

Ook nu we vooral thuis moeten blijven, is het geen probleem om mee te doen met de Nationale Bijentelling: gewoon in de tuin of op het balkon. Meedoen is eenvoudig, ook als men niet zoveel van bijen weet. Er is een bijengidsje waarmee iedereen de twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Het is te vinden op www.nationalebijentelling.nl. Het tellen duurt 20 tot 30 minuten. Mensen die willen tellen kunnen hiervoor zelf een geschikt moment kiezen op 18 of 19 april. Bij voorkeur een zonnig moment, want dan vliegen er de meeste bijen. Bijen houden van warmte.

bijentelling

Waarom bijen tellen?

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. “Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. Ruim de helft van de bijensoorten in Nederland is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. 80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. “Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.”

bijentelling
RIJSWIJK – Deelnemers aan de Nationale Bijentelling zoeken naar bijen en hommels in een gemeenschappelijke tuin in Rijswijk. Tijdens Nederland Zoemt, een initiatief van LandschappenNl, Naturalis, IVN, Natuureducatie en Natuur & Milieu om de bedreigde wilde bij te helpen, worden een heel het land bijen geteld. FOTO MARTEN VAN DIJL / NATURALIS

Meer weten over bijen in de regio?

In het gebied van Wassenaar tot en met de Duin- en Bollenstreek, en van de kust tot Nieuwkoop. werkt een groot aantal partijen samen aan een bijenlandschap in de regio. Ander beheer en een bijvriendelijke inrichting zorgen voor een netwerk van verbindingen met voldoende voedsel en nestgelegenheid voor bestuivende insecten. In drie jaar tijd heeft dit geresulteerd in 34% meer soorten bijen in de gemonitorde gebieden van het Bijenlandschap. Op www.bijenlandschap.nl is te zien wat er in de regio allemaal gebeurt, wat men zelf kan doen, er staan leuke bijenweetjes, en men kan zich aanmelden voor een maandelijkse nieuwsbrief. Normaal gesproken zijn er ook allerlei activiteiten te vinden om aan mee te doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio