9.6 C
De Bilt

Van stroom tot succes: elektrische machines voor bedrijven in de regio

Er is een grote verscheidenheid aan machines die in de bouwindustrie gebruikt worden, waarvan tegenwoordig ook steeds meer elektrische machines. Veelal hebben bouwbedrijven niet elke machine zelf in huis. In plaats daarvan leasen ze tijdelijk de juiste machines voor de juiste klus. Een andere optie is om een machine tweedehands aan te schaffen. In dit artikel bespreken we een aantal van de meest voorkomende bouwmachines in de industrie, zoals elektrische pallettrucks. We bespreken vooral machines die steeds vaker elektrisch worden gemaakt, in plaats van bouwmachines die op benzine draaien.         

Graafmachines

De klassieke graafmachine waarmee je elk kind ziet spelen in miniatuurvorm is een van de meest bekende in de bouw. De machine heeft een arm met een bak aangesloten aan een draaibare cabine. Ze worden gebruikt voor puin ruimen maar natuurlijk vooral voor graven. Daarom zie je ze vooral aan het begin en einde van bouwprojecten in gebruik genomen worden. Graafmachines zijn er in verschillende maten, van kleine graafmachines voor kleine projecten die zelfs door particulieren worden uitgevoerd, tot gigantische graafmachines die voor de bouw van wolkenkrabbers ingezet worden. Op dit moment zijn het vooral de kleinere graafmachines die elektrisch gemaakt worden. De grotere gravers werken vaak nog op benzine. 

Wielladers

Wielladers, de grotere broer van elektrische pallettrucks, worden vooral gebruikt voor het verplaatsen van materialen. Bij wielladers gaat het om zand, grind, puin maar ook andere materialen. Je ziet deze machine vooral terug in de wegenbouw en in de agrarische sector. Er komen op dit moment steeds meer diverse wielladers op de markt, ook elektrische wielladers. 

Waarom elektrische machines?

Natuurlijk is de vraag waarom er zo’n focus is op elektrische machines in de bouw. Dit heeft vooral te maken dat steeds meer opdrachtgevers van bouwprojecten als wens hebben dat het project emissievrij wordt uitgevoerd. Deze vraag komt zowel vanuit private als publieke opdrachtgevers (zoals gemeenten). Op dit moment is het aanbod wel nog beperkt. We zien vooral dat de kleinere apparaten zoals elektrische veegmachines al op de markt aanwezig zijn. In de toekomst zal ook in de bouw elektrisch steeds vaker voorkomen.

Op dit moment is volledig elektrisch bouwen nog een grote investering voor veel bedrijven omdat elektrische machines bovengemiddeld duur zijn. Maar omdat er ook veel subsidies zijn voor klimaatneutraal bouwen zal dit in de toekomst steeds meer toenemen. Een van de huidige uitdagingen is het opladen ervan. Op dit moment hebben zeker grotere elektrische machines ontzettend veel oplaadtijd nodig. Dit brengt tijdens een bouwproject vaak te ingewikkelde logistieke planning met zich mee. Het is dan ook vooral wachten op effectievere batterijen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio