Binnenland – Volgens het overheidsplatform Wijzer in geldzaken doen veel mensen voor 1 januari nog even extra boodschappen vanwege de btw tarieven die volgend jaar in gaan. Het platform heeft hier onderzoek naar gedaan onder duizend Nederlanders vanaf 18 jaar.
Ook zou 10 procent vast kaarten bestellen voor theater en concerten en zou 21 procent nog naar de kapper gaan voor de jaarwisseling.
Ruim 80 procent van de Nederlanders zou volgens het onderzoek goede voornemens hebben op het gebied van financiën. Ze worden nog zuiniger en gaan minder uitgeven en niet meer rood staan.
Waar voornamelijk op bezuinigt gaat worden zijn de dagelijkse boodschappen, men gaat minder winkelen en bezuinigen op energie.
Doordat de energiebelasting per 1 januari om hoog gaat, zou 58 procent van de ondervraagden zuiniger met energie om willen gaan.
Er zijn nog veel mensen, 47 procent, die niet zouden weten welke veranderingen en in de wet- en regelgeving invloed gaan hebben op de financiën.
Wat gaat veranderen
Het lage btw-tarief gaat van 6 naar 9 procent. Dit heeft invloed op uw dagelijkse boodschappen, op water uit de kraan, het openbaar vervoer maar ook een uitje of het bezoek aan de kapper.
De inkomstenbelasting voor werkende gaat omlaag. Gepensioneerde gaan er op vooruit. Belasting op aardgas gaat omhoog, maar op elektriciteit juist omlaag.
Roken wordt duurder, de AOW leeftijd stijgt naar 66 jaar en 4 maanden. Vaders krijgen geboorteverlof.
Huizen en panden kunnen nu ook gesloten worden bij het aantreffen van stoffen die gebruikt worden bij het maken van drugs. Nu kan dat alleen wanneer het eindproduct aangetroffen wordt.
Kentekengegevens die verkregen worden door camera’s langs de weg mogen tot 4 weken bewaard blijven. Dit zou kunnen helpen bij het oplossen van ernstige misdrijven.
Mensen die een naaste hebben verloren door een ongeluk, misdrijf of medische blunder kunnen een schadevergoeding krijgen.
In de kinderopvang gaan dingen veranderen, er mogen nog maar 3 ipv 4 kinderen jonger dan 1 jaar onder de hoede van een medewerker.
Bij de buitenschoolse opvang mogen er 12 ipv 10 kinderen vanaf 7 jaar. De kinderopvangtoeslag gaat omhoog, maar de kinderdagverblijven verhogen ook de prijzen met 11 procent.
Er wordt meer hulp voor mensen die een gezondheidsrisico lopen vergoed in het basispakket Hogere accijnzen op producten zouden Nederland gezonder moeten maken. Veel mensen zijn het daar niet mee eens, omdat ook gezond voedsel als groente en fruit duurder wordt.
Medicijnen die gewoon te koop zijn, zoals paracetamol, of bepaalde vitamines verdwijnen uit het basispakket. Er komt wel een maximale eigen bijdrage van €250,- en het wettelijk verplichte eigen risico blijft €385,- .