8.8 C
De Bilt

F35 beste fietssnelweg van Nederland

Binnenland – De ANWB heeft onderzoek gedaan naar de fietssnelwegen van Nederland.  In het onderzoek scoort de F35 tussen Enschede en Hengelo op een schaal van 0-5 een prachtige 4,1. Daarmee komt dit stuk fietssnelweg landelijk als beste uit de test.

Het traject Enschede-Hengelo dat grotendeels gereed is, loopt van de Lambertus Buddestraat in Enschede naar station Hengelo en is 7,1 km lang. Onderweg komt de fietser langs de Twekkelerzoom, de fietsbrug over de Auke Vleerstraat, het Kristalbad en dan via het nieuw aangelegde Watertorenpark door Hengelo naar het station.

Traject fietssnelweg wordt verlengd

De ontbrekende schakel tussen station Enschede en de Lambertus Buddestraat is in voorbereiding. Naar verwachting wordt eind 2019 gestart met onder andere de aanleg van een fietsbrug over de Tubantiasingel.

Het ANWB-onderzoek

In het onderzoek van de ANWB is gekeken naar de uitvoering van de fietssnelweg: kwaliteit van het wegdek, comfort van de bochten, bermen en de afwezigheid van obstakels en voorrangssituaties. Daarnaast ook naar subjectieve factoren als herkenbaarheid, sociale veiligheid en het algeheel fietsplezier. Zowel het wegdek als de bochten scoren de volledige 5 uit 5 punten. Daarnaast scoort de F35 op fietsplezier en herkenbaarheid ook erg goed. Een punt van aandacht is het aantal kruisingen waar de F35 geen voorrang heeft.

Regionale ambitie

De fietssnelweg F35 wordt een snelle, veilige en non-stop fietsverbinding van 62 kilometer van Nijverdal naar de Duitse grens met zijtakken van Almelo naar Vriezenveen en – als daar voldoende financiering voor komt op termijn – van Enschede naar Oldenzaal. En misschien nog wel verder: er is al een tracéstudie uitgevoerd om te zien of de F35 doorgetrokken kan worden naar Gronau en Ochtrup.

“Ambitieuze koers”

Regionaal fietstrekker Jurgen van Houdt is verheugd met het resultaat: “Als je ziet dat we als Twentse gemeentes samen met de provincie Overijssel jaren geleden een ambitieuze koers hebben uitgestippeld en dat nu leidt tot de beste fietssnelweg van Nederland, kun je toch niet anders dan blij en dankbaar zijn. Dit onderstreept dat we in Twente op de goede fietssnelweg zijn, maar we zijn er nog niet! 22 kilometer is aangelegd, 40 kilometer moet nog. Hopelijk gaat de nieuwe coalitie in Overijssel ook voor de fiets.”

“Van regionaal belang”

Voor gedeputeerde Bert Boerman is de fietssnelweg om meerdere redenen van groot belang: “De F35 is in alles het resultaat van samenwerking tussen de 8 betrokken gemeenten en de provincie. Want deze fietssnelweg is van groot regionaal belang. Het moet een belangrijk alternatief worden voor het autogebruik, zeker op de korte afstanden. Daardoor vergroten we de bereikbaarheid in Twente. Het stimuleren van fietsgebruik is niet alleen goed om het autogebruik op de korte afstand (15 km) tegen te gaan, maar het is ook goedkoop, beter voor de gezondheid en verlaagd de Co2 uitstoot. Ook de verkeersveiligheid ten opzichte van de oude parallelle route is met 85% toegenomen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio