6.6 C
De Bilt

Factoring als groeigeld steeds populairder in het MKB

Binnen het MKB hoor je steeds vaker de term ‘factoring’ vallen. Het is sinds enkele jaren een bekend begrip geworden onder ondernemers. Het geeft ondernemers de mogelijkheid om binnen 24 uur over hun factuurbedrag te beschikken. Het factoringbedrijf neemt de betalingstermijn over en financiert de ingestuurde factuur voor. Op deze manier hoef je niet langer de betalingstermijn af te wachten om vervolgens na 30 of 60 dagen betaald te worden. Integendeel, je beschikt snel over het geld. Zodoende kun je je bedrijfsstrategie vervolgen zonder oponthoud.

Geen zorgen meer om betalingstermijnen

Het factoringbedrijf werkt als volgt. Je dient een aanvraag in, waarna je vervolgens een offerte op maat ontvangt. Niet elke ondernemer of bedrijf is hetzelfde. Daarom worden er vaak ook geen vaste tarieven gecommuniceerd op de website. Op basis van meerdere factoren wordt dan de factorfee berekend. Dit is het percentage dat wordt ingehouden door het bedrijf dat de groeifinanciering regelt. Dat is gebaseerd op de hoogte van het factuurbedrijf, de kredietwaardigheid van de opdrachtgever en de looptijd van de factuur. De factorfee wordt dan ingehouden als tegenprestatie voor de dienstverlening van het factoringbedrijf.

Steeds meer vraag naar factoring

‘Je merkt dat er vanuit het MKB steeds meer vraag is naar deze groeifinanciering. Het aantal aanvragen stijgt, maar ook de vraag naar meer informatie omtrent onze dienstverlening,’ aldus Susanne (medewerker bij o2 Factoring). ‘Onze dienstverlening staat centraal voor de ondernemer. We willen mensen snel van dienst zijn, waaronder bijvoorbeeld een snelle uitbetaling. Daarnaast zijn er meer voordelen. We nemen ook het debiteurenbeheer en faillissementsrisico over.’

Twee vormen te onderscheiden

Binnen het begrip factoring zijn twee vormen te onderscheiden: American en traditionele groeifinanciering. De American versie is de meest flexibele vorm. Je hebt dan zelf de keuze welke facturen je uit handen geeft aan het factoringbedrijf. Je zit dan ook niet vast aan een abonnement of langlopend contract. Daarentegen is het wel de bedoeling dat je bij traditionele versie de gehele facturatie uit handen geeft.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio