4.1 C
De Bilt

Fit met 3 gezonde gewoontes

In deze afgelopen maanden kan het zijn dat letten op gezond eten en genoeg bewegen een beetje naar de achtergrond is geschoven. Alle stress over COVID-19, de lockdown, onrecht, protesten, wat dan ook: Het kan je in zijn grip houden en afleiden van je gezonde gewoontes. Ben je ook gedemotiveerd geraakt om elke dag te koken, genoeg groente te eten, genoeg te bewegen, te sporten? 

Voor veel mensen kunnen deze met calorieën gevulde perioden met weinig beweging snel veranderen in een neerwaartse spiraal als je er niet op let. 

Maar voel je niet schuldig! 

Allereerst ben je een mens. Er zullen altijd dagen, weekenden of zelfs weken zijn dat je sommige of veel van je gezonde gewoontes laat vallen wanneer het leven chaotisch wordt. 
Ten tweede moet je je leven leiden! Junkfood, taartjes en drankjes op terrasjes, soms is het gewoon te lekker 😉  

Stop echt met jezelf schuldig te voelen als je je onlangs een opgeblazen luiaard hebt gevoeld. 
Waarom? Omdat je gewoon gezonder kunt gaan leven – en je kan nu meteen beginnen. 
Sterker nog, hoe eerder je de koe bij de horens vat + je echt concentreert op de keuzes die je maakt de komende 3-5 dagen, hoe beter je je gaat voelen! Je bent het waard, dus waar wacht je nog op 😜  

Hier volgen een paar ideeën om dit te bereiken: 
Het is makkelijk te doen, je kunt meteen beginnen, en je zult na ongeveer 5 dagen waarschijnlijk resultaat voelen. 

Fit met 3 gezonde gewoontes

Een deel van het weer in de gezonde modus te komen, is beseffen dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn. Er hoeft geen moeilijk, tot in detail uitgewerkt plan te zijn, met allemaal extreme gewoontes die je jezelf per direct moet opleggen. 

Het maakt niet uit hoeveel dagen, weken of maanden je niet actief bezig bent geweest met gezond eten, sporten of bewegen. 

Deze eenvoudige 3-stapsmethode die ik ga delen, zal je een beter gevoel geven en inspireren om vanaf nu elke dag gezonder aan te pakken. Ik gebruik het wanneer ik een vakantie heb genomen van gezonde gewoontes. 
Dus … hier komen ze!  
De komende week kan je deze 3 dingen elke dag doen. 

1. Drink (voor volwassenen) 7-9 glazen water 

Water helpt gifstoffen in je lichaam weg te spoelen, je stofwisseling soepel te laten verlopen, je zin in ongezonde snacks te verminderen, en het geeft je energie. 

Water drinken is belangrijk. Het voedingscentrum raadt volwassenen aan om elke dag 1,5 tot 2 liter te drinken. Water drinken, afgewisseld met thee en koffie zonder suiker, is het gezondst. Deze dranken staan in de Schijf van Vijf. Genoeg drinken is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Je hebt vocht nodig omdat je het verliest door te ademen, te zweten en toiletbezoekjes. 

Het lijkt misschien heel veel, 7 glazen, maar het is niet zoveel water als je denkt. Als je voor en na een maaltijd een glas neemt en ook nog een voor je gaat slapen, ben je er al.
De meeste waterflesjes waar je uit drinkt, bevatten een halve liter. Koop je een flesje? Check het aantal ml op het etiket. Let erop dat je meer moet drinken als je gaat sporten.

Begin met drinken binnen de eerste paar uur dat je wakker wordt om de dag nog energieker te beginnen. 

woman drinking water 1458671
Foto: Daria Shevtsova

2. Zet minstens 10.000 stappen 

Als je een FitBit, Apple-horloge of een ander soort fitness-tracker hebt, top. 
Laad hem tijdig op en slaap ermee of doe hem om zodra je wakker bent. Laat hem bijvoorbeeld naast je telefoon of in je badkamer liggen. 
Als je er geen hebt, houdt dan je smartphone in je zak en zorg ervoor dat de functie voor het volgen van stappen is ingeschakeld. De meeste telefoons hebben dit! 
 
Een goede tip is, als je mobiel genoeg bent hiervoor, te doen alsof alle liften kapot zijn (voor de 30ste verdieping doe ik dat niet hoor, je hoeft het ook weer niet té gek te maken 😊) op die manier neem je meer trappen, en krijg je je hartslag extra omhoog. 

Bewegen helpt natuurlijk om wat calorieën te verbranden, maar het helpt ook om je mentaal goed te voelen en het verhoogt zelfs je energieniveau!
Hoe meer je loopt, hoe meer je lichaam in beweging wil blijven omdat je je beter voelt, en dat gevoel kan je inspireren om de hele dag nóg meer stappen te zetten. Nodig iemand uit om mee te lopen of wordt deel van een groepje wandelaars bij jou in de buurt.

Bonus: zet je wekker een half uur eerder + maak een wandeling in de ochtend met een keep cup vol koffie of thee! 

3. Blijf geïnspireerd

Een van de beste manieren om weer bezig te zijn met gezonder leven, is door je dagelijkse leven te vullen met inspiratie en positiviteit! 

Op dagen dat je inspiratie wilt opdoen om weer gezonde gewoontes te gaan volgen, raad ik je aan om podcast afleveringen te downloaden die sterke mentaliteit + gezonde gewoontes/keuzes bevatten.
Ik merk dat wanneer ik ervoor kies om mijn dag met een podcast te beginnen, ik meer geneigd ben om de hele dag gezondere keuzes te maken.
Ik luister graag naar podcasts terwijl ik me ‘s ochtends klaarmaak, onderweg, als ik kook, of een wandeling maak!   

Scroll naar beneden voor een lijst met leuke podcasts over motivatie, inspiratie en beweging. 

Deze 3 dingen kunnen je deze week een gezonde-levensstijl-boost geven! Natuurlijk kun je een strak trainingsschema gaan volgen, elke maaltijd supergezond maken, op tijd naar bed en op tijd opstaan etc. etc. 

Als je dat leuk vindt en dat je ding is: Super goed van je!  

Maar als dat niet helemaal aan jou is besteed, geen probleem: met deze 3 dingen kom je al een heel eind. TIPS: vul je waterfles voor het slapengaan zodat hij ‘s ochtends voor je klaarstaat, hou je smartwatch/fitness tracker om (zo meet je gelijk je slaap) of doe hem om zodra je wakker bent. 

Als je zorgt dat je voldoende drinkt, beweegt en de juiste mentaliteit behoud, zul je vanzelf merken dat het steeds makkelijker wordt om voor de gezondere optie te kiezen. Met nóg meer gezonde gewoontes kun je gewoon iets later beginnen. 

Podcasts voor gezonde inspiratie

cheerful man with smartphone drinking juice on street 3799832
Foto: Andrea Piacquadio

Universiteit van Nederland
Deze podcast serie gaan niet alleen over gezonde gewoontes of alleen over gezondheidsonderwerpen, maar gezondheid is wel een thema dat vaak aan bod komt. Wetenschappers beantwoorden in korte podcasts (tussen de 10 en 15 minuten) uiteenlopende stellingen en vragen zoals ‘waarom oudere mensen meer moeten hardlopen’, ‘word je dik van stress?’ en ‘werkt cannabis beter dan aspirine?’. Deze podcasts zijn overigens geen gesprekken, maar opnames van lezingen. 

Eindbazen
In de Nederlandse sport podcasts Eindbazen delen Michel en Wiggert hun ervaringen over sport, gezondheid, kennis en ontwikkeling. De sport podcast is professioneel opgezet en bevat veel informatie die je waarschijnlijk nog niet wist. 

Omdenken
Ik vind Omdenken heel inspirerend. Soms blijf ik vasthangen in negatieve gedachten, maar Omdenken weet altijd je kijk op dingen te veranderen. Het hoeft niet altijd negatief te zijn, kijk er op een andere manier naar. Als jij een sportfanaat bent, kan je bijvoorbeeld beginnen met de aflevering over topsport en blessures.  

100% Inspiratie Podcast 
Thijs Lindhout gaat op zoek naar het geheim achter geluk & succes. Dit doet hij met een gezonde dosis energie en humor. Wat maakt nu dat sommige mensen de top bereiken in het leven? Hoe kun je je droom realiseren? Hoe kun je succesvol worden door te doen wat je leuk vindt? Hij interviewt bekende mensen en ontdekt het verhaal achter hun geluk & succes. Een must voor iedereen die meer uit het leven wil halen! Leef intens! 

Geniet van je week en je zomervakantie!  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio