2.1 C
De Bilt

Twijfels over een Groendak? De 10 voordelen van een Sedumdak

Steeds meer gebouwen en huizen in Nederland worden voorzien van een sedumdak, ook wel bekend als een groendak. Zo’n dak is niet alleen mooi en trendy, maar kent ook nog vele andere voordelen. Groendaken bestaan al duizenden jaren in o.a. de Scandinavische landen, waar men vroeger vooral lagen turf en graszoden gebruikte om de daken te isoleren tegen de kou.

Trend van Sedumdaken

Ondertussen zijn Sedumdaken een trend en zie je ze in toenemende mate op zowel bedrijfsdaken, als particulier gebruik. Maar waarom zou je voor een groendak kiezen? Het antwoord varieert van simpelweg gewoon mooi, je huis ecologisch vriendelijker maken, het verhogen van de biodiversiteit tot het creëren van een fijner buitenleven of ondersteuning in het opslaan van hemelwater.

De revolutie van een groendak

De revolutie van groendaken heeft inmiddels ook Nederland bereikt, door de ontwikkelingen van makkelijke systemen tot kant-en-klare Sedumcassettes . Specifiek geschikt voor makkelijke plaatsing door particulieren. Geen specifieke kennis, of moeilijk te verwerken materialen zijn vereist. Gewoon een simpel stappenplan en diverse lagen uitrollen voor een licht gewicht Sedummat of kant-en-klare cassettes stapelen op het dak. Ook vanuit overheidswege worden de voordelen van groendaken erkent, door middel van subsidies voor het vergroenen van je dak. Vraag hiervoor de lokale gemeente.

De 10 voordelen van groendaken

  1. Het verlengt de levensduur van je dak. Een goed geïnstalleerd groendak kan zorgen dat een dak tot wel 2-3 keer langer meegaat.
  2. Het verlaagt de omgevingstemperatuur. Een groendak vermindert temperatuurschommelingen op het dak, wat een lagere binnentemperatuur tot gevolg heeft.
  3. Het vormt een regenwaterbuffer. Het Sedum van een groendak absorbeert het regenwater. Hiervoor vertraagt het de afgifte van het water en dus minder druk op het rioleringsnetwerk.
  4. Een groendak absorbeert omgevingsgeluid. In tegenstelling tot harde oppervlakken die geluid weerkaatsen, zorgt een groendak juist dat het geluid wordt opgevangen.
  5. Het verbetert de luchtkwaliteit. Net als alle andere planten filtreren de planten van een groendak het lucht en vormt het CO2 om tot zuurstof.
  6. Het verhoogt de efficiëntie van zonnepanelen, doordat rondom groendaken een lagere temperatuur heerst. Hierdoor wordt het rendement van zonnepanelen verhoogt.
  7. Het beschermt tegen brand. Planten absorberen vocht, waardoor een natuurlijke brandwerende laag ontstaat.
  8. Het hoogt de biodiversiteit. Een Sedumdak is een fijne leefomgeving voor verschillend leven, zoals bijen, vlinders en vogels.
  9. Het verhoogt het omgeving groen. Wonen in een groen(ere) omgeving verhoogt het woongenot.
  10. Het zorgt voor een vermindering ven broeikasgassen. Een groendak zorgt voor verminderd energieverbruik, waardoor op zijn beurt ook minder broeikasgassen worden geproduceerd.

De economische voordelen van een groendak

De installatie van een groendak zal zorgen voor extra kosten, maar zorgt voor een aantal economische voordelen. Een groendak verhoogt namelijk de zogenoemde R-waarde van je huis. Ofwel betere isolatie (en ietwat verminderde stookkosten). Het enige wat echt van belang is, is dat de dakconstructie de extra belasting van het Sedum kan dragen en dat er niet teveel helling in het dak zit. Als dat geen probleem is, dan zijn er dus meer dan genoeg redenen om te kiezen voor een groendak!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio