12.4 C
De Bilt

Is een laadpaal bij je bedrijf verplicht?

Het aantal mensen met een elektrische auto neemt de afgelopen jaren explosief toe. Hierdoor neemt ook de vraag naar de laadpaal toe. Op het gebied van openbare laadinfrastructuur lopen we in Nederland momenteel voorop. Toch kan er in de toekomst een tekort ontstaan als we massaal elektrisch gaan rijden. Daarom zet de Nederlandse overheid in op het uitbreiden van het aantal openbare laadvoorzieningen. Onderdeel hiervan zijn een aantal regels omtrent het plaatsen van openbare laadvoorzieningen bij bedrijfspanden.

Laadpaal verplicht

Wanneer je een bedrijfspand (deels) verbouwt of een nieuw pand laat bouwen is het vanaf 2020 verplicht om openbare laadpalen te plaatsen. Dit geldt enkel voor gebouwen met meer dan 10 parkeerplekken. As de parkeerplaats bij je gebouw minder dan 10 parkeerplekken heeft hoef je je voorlopig nog geen zorgen te maken. Vanaf 2025 vallen ook bestaande gebouwen onder deze wetgeving. Het is verstandig om daar nu alvast rekening mee te houden zodat je voorbereid bent op de toekomst.

De voordelen van een laadstation bij de zaak

Met een laadpaal voor de deur van je bedrijf toon je aan dat je duurzaam ondernemen van belang vindt. Elektrisch rijden is namelijk ontzettend duurzaam omdat een elektrische auto geen directe CO2-uitstoot heeft. Zeker nu, in een tijd dat klimaatverandering steeds meer in de belangstelling staat, is het zeer interessant om te investeren in verduurzaming.

Rendabele investering

Wanneer je een laadstation laat installeren vraagt dit om een investering vooraf. Gelukkig maakt de overheid het een stukje interessanter om een laadpaal te laten installeren door middel van diverse subsidieregelingen. Zo is er bijvoorbeeld de VAMIL en de MIA.  Met de VAMIL is het mogelijk om tot 75% van de investeringskosten af te schrijven en met de MIA kunt je 13,5%, 27% of 36% van de investeringskosten aftrekken. Nadat de laadpaal geïnstalleerd is, ben je ook een stuk goedkoper uit per kWh. Laden aan een eigen laadpaal is namelijk ver uit de goedkoopste manier om een elektrische auto te laden.

Advies van een expert

Geïnteresseerd in een laadpaal voor op de zaak? Ga dan in gesprek met een expert, zoals de experts van 50five. Kies altijd voor een laadpaal bedrijf die zowel laadpalen verkoopt als installeert. Zo heb je alles betreffende je laadvoorziening op één plek en kunnen mogelijke vragen over het laadstation zo snel mogelijk worden beantwoord. Ben jij al overtuigd van de voordelen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio