19.3 C
De Bilt

Hoe koel wordt jouw zomer? Zo kies je de juiste airco voor in huis

Met de warme zomermaanden in aantocht, komen ook de warme nachten er weer aan en zoek je naar verkoeling. Kies je voor een zomerdeken, alleen een laken of helemaal zonder? Dat kan anders! Met een airconditioner heb je lekkere koele ruimtes in de zomer en in de winter kun je hem juist weer gebruiken voor een beetje extra warmte. Met de ruime keuze in airco’s helpen we je met dit artikel graag op weg om de juiste te kiezen.

Het koelvermogen berekenen

Als je van plan bent om een airco aan te schaffen is het allereerst goed om uit te vinden hoeveel vermogen/capaciteit de airco nodig heeft om de ruimte waarin je de airco wilt plaatsen goed te verkoelen. Met de handige rekenmodule van Klima Comfort bereken je eenvoudig hoeveel kilowatt je nodig hebt. Zo kun je precies zien welke airco voor jou geschikt is.

Een van de belangrijkste factoren om te berekenen hoeveel koelvermogen er nodig is, is de inhoud van de ruimte. Dit wordt uitgedrukt in kubieke meters (m3). Het is simpelweg de lengte x breedte x hoogte van de ruimte. Daarnaast is het nog belangrijk hoe goed de ruimte die gekoeld moet worden geïsoleerd is, is er bijvoorbeeld dubbel glas, muurisolatie en wandisolatie?

Verschillende soorten airconditioners

Dan is het tijd om te bepalen wat voor soort airco je wilt. De meest gekozen airco voor in huis is de wandunit. Deze wordt zoals de naam al doet vermoeden aan de wand bevestigd. Je kunt voor dit type model kiezen uit een single split of een multisplit wandunit. Met de single split unit kun je één ruimte koelen en met de multisplit kun je meerdere ruimtes, denk aan meerdere slaapkamers, koelen.

In gebouwen en kantoren zie je juist vaker de cassettemodel airco, deze wordt aan het plafond bevestigd.

Geluidsniveau en energie-efficiëntie

Bij het kiezen van de juiste airco is het naast het koelvermogen ook belangrijk om te letten op de energie-efficiëntie en het geluidsniveau. Als je de airco in je slaapkamer plaatst wil je natuurlijk niet de hele nacht wakker liggen van het gezoem. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel airco’s beschikbaar die nauwelijks geluid maken.

Je kunt ook nog letten op welke extra functies de airco heeft. Daarbij kun je denken aan luchtzuivering en ontvochtiging.

Het design van de airco

Denk je aan een airco dan denk je waarschijnlijk aan zo’n groot wit ding in je huis. Maar er zijn ook design airco’s die in verschillende kleuren geleverd kunnen worden. En naast de binnenunit heb je ook een buitenunit nodig. Daar zijn dan weer hele mooie ombouwkasten in verschillende kleuren voor ontworpen om deze mooi weg te werken.

Onderhoud van de airco

Heb je eenmaal een airco aangeschaft dan is het wel belangrijk om deze ook goed te (laten) onderhouden. Het liefst laat je dit door een erkende installateur doen. Vaak kun je bij de aanschaf en installatie van je airco ook een servicecontract afsluiten. Dan wordt er 1x per jaar preventief onderhoud gepleegd aan de airco. Weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio