23.8 C
De Bilt

Kusje erop? Werkt dat echt? Win het boek over mythes en feiten rond gezondheid

Als je kind weer eens gevallen is en een schaafwondje heeft, gaat het ‘alarm’ vaak af en rollen er tranen. Kusje erop?, wordt dan al snel liefkozend gevraagd aan het kind om het gerust te stellen. Maar werkt dat nou echt? Het antwoord zou u zomaar eens kunnen verbazen! Regio Online sprak met één van de auteurs van “Kusje erop” en mag een gesigneerd exemplaar aan één van onze lezers weggeven.

Aantal mythes zijn hardnekkig

Samen met huisarts Rutger Verhoeff, schreef gezondheidsjournalist Tijn Elferink een boek over hardnekkige en soms verrassende mythes rondom gezondheid. “Vier op de vijf vrouwen geloven de mythe dat cranberrysap helpt tegen een blaasontsteking. Maar net als vitamine C en een katoenen onderbroek, doet cranberrysap niets tegen deze vrouwenkwaal”, verzekerd Elferink. Huisarts Rutger Verhoeff vult aan: “Komende week zakt de temperatuur tot ruim onder het vriespunt. Vrouwen hoeven zich echter geen zorgen te maken, want een blaasontsteking wordt niet door een ‘kou onder de rok’ veroorzaakt.”

Huisarts en gezondheidsjournalist

Gezondheidsjournalist Elferink en huisarts Verhoeff onderzochten voor hun boek “Kusje Erop“, maar liefst 70 gezondheidsmythes. Onderzoeksbureau Motivaction deed op verzoek van de auteurs onderzoek onder ruim duizend Nederlanders.

Veel water drinken

‘Probiotica en katoenen ondergoed als remedie tegen een blaasontsteking kunnen we naar het rijk der fabelen verwijzen’, zegt Elferink. ‘Veel water drinken en eventueel antibiotica is het enige dat helpt bij een blaasontsteking.’ Cranberrysap en vitamine C kunnen een blaasontsteking niet genezen, maar wel helpen voorkomen. Verhoeff: ‘Cranberrysap en vitamine C helpen voorkomen dat bacteriën zich vastklampen aan het slijmvlies van de blaaswand.’

Van kou word je niet verkouden

Bij een blaasontsteking is de binnenzijde van de blaas ontstoken. Dat komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Een eveneens hardnekkige mythe is dat de aandoening het gevolg zou zijn van ‘kou onder de rok’. De meeste mensen worden ziek in de winter, waardoor we kou zijn gaan associëren met ziektes. Kou onder de rok leidt niet tot blaasontsteking, net zomin kou tot verkoudheid leidt.

70 mythes en een kusje erop

Voor hun boek ‘Kusje erop’ hielden Elferink en Verhoeff 70 mythes tegen het licht, waaronder:

  • Kippensoep geneest de griep. Toch denkt één op de vijf Nederlanders van wel.
  • Een ui naast je bed helpt tegen verkoudheid. Hoewel 62 procent denkt dat dat waar is, is het een fabel.
  • Slechts 29 procent van de ondervraagden denkt dat een kus op een pijnlijke plek helpt. Terwijl een kusje erop écht werkt.

Online dokteren

Mythes worden met name online in stand gehouden. Het internet is een populaire bron van informatie over onze gezondheid: 86 procent van de Nederlanders zoekt online naar informatie over zijn gezondheid. Google (65 procent) is daarbij favoriet, terwijl websites van patiëntenverenigingen (23 procent) veel minder geraadpleegd worden. Een populair onderwerp is slaap, maar ook diëten, moedervlekjes en stress zijn populair.

Dr. Google

Voor sommige mythes geldt: baat het niet, dan schaadt het niet. Zoals die van de ui. ‘Bij verkoudheid kan een ui door het tranende effect zelfs wat verlichting geven,’ aldus Elferink. Maar de volledigheid en betrouwbaarheid van dr. Google laat soms te wensen over, ondervonden de gezondheidsjournalist en de huisarts. ‘Soms kan onjuiste informatie mensen onterecht bang maken of een probleem juist laten onderschatten,’ aldus Verhoeff.

Winnen?

Win een persoonlijk gesigneerd exemplaar door één van de auteurs. Inzenden kan tot en met 1 maart 2021.

Welke van onderstaande stellingen is waar:

  1. Een gesneden ui naast je bed helpt tegen verkoudheid
  2. Een glas rode wijn is goed voor je hart
  3. Van kou word je niet verkouden

Stuur je antwoord naar ons prijsmailadres en geef naast jouw keuze, je naam, woonplaats en telefoonnummer door. Je geeft hiermee toestemming om je gegevens voor het doel van deze prijsvraag te gebruiken. Na bekendmaking van de winnaar/winnares worden alle gegevens door ons gewist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio