11.9 C
De Bilt

Landelijke inluidactie voor Open Monumentendag

Op zaterdagochtend 11 september luiden (kerk)klokken door heel Nederland de 35ste editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag in. Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 11 en zondag 12 september openen duizenden Nederlandse monumenten gratis hun deuren voor publiek. Eerder die week, op donderdag 9 september in de Sint Martinuskerk in Weert, opent professor meester Pieter van Vollenhoven samen met de Vlaamse minister Matthias Diependaele dit culturele evenement. De opening is tevens de opening van de Vlaamse Open Monumentendag met wie dit jaar voor het eerst wordt samengewerkt.

Landelijk inluiden Open Monumentendag


De 35e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag wordt letterlijk ingeluid. Op zaterdag 11 september vanaf 10 uur klinkt het openingslied door heel het land, van Groningen tot aan Maastricht. Ook beiaardier Richard de Waardt van de Laurenskerk in Rotterdam doet mee aan dit bijzondere initiatief: ‘Als beiaardier speel ik bijna altijd in monumentale gebouwen, plekken waar vaak niemand anders mag komen. Niets is leuker dan dat met Open Monumentendag iedereen de kans krijgt deze bijzondere plekken te ontdekken.’

Met welk lied de VriendenLoterij Open Monumentendag wordt ingeluid is nu nog niet bekend. Vanaf vandaag tot en met 8 september kan het publiek via een online poll op openmonumentendag.nl stemmen op een van de drie geselecteerde nummers. Dit zijn What a Wonderful World van Louis Armstrong, Iedereen is van de wereld van The Scene en Alle kleuren van de regenboog van K3. Welk lied gaat er luiden.

Deze songs sluiten aan op het landelijke thema van Open Monumentendag: Inclusie. Op 9 september tijdens de officiële opening van het evenement wordt door professor meester Pieter van Vollenhoven en de Vlaamse minister Matthias van Diependaele het lied bekendgemaakt. Direct na de bekendmaking wordt het lied luid vanuit de St.-Martinuskerk door de beiaardiers Frank Steijns en Luc Rombouts ten gehore gebracht. Deze landelijke inluidactie is in samenwerking met de Nederlandse Klokkenspel Vereniging en de Vlaamse Beiaard Vereniging tot stand gekomen.

Inclusie


Het thema van deze Open Monumentendag is inclusie, waarmee er ruimte wordt geboden aan ‘andere’ perspectieven die onherroepelijk verbonden zijn aan een monument of plek. In Rotterdam worden aan de hand van een wandel- en fietsroute monumenten en plekken uitgelicht die een relatie hebben tot het koloniale verleden. In Woerden wordt een expositie gewijd aan de Molukse gemeenschap die in 1951 op verschillende plekken in de gemeente neerstreek, waarbij er juist aandacht is voor het verhaal vanuit het perspectief van de Molukse gemeenschap. In Amsterdam staan dit keer de buitengebieden centraal in de programmering. In de gemeente Bronckhorst is een Pareltje-autobusroute uitgezet, waar mensen die slechter ter been zijn met een oldtimer autobus langs de mooiste monumenten van Bronckhorst rijden. 

Officiele opening in Weert


De officiële opening van de Open Monumentendag vindt plaats in de gemeente Weert op donderdag 9 september, waarvoor partners en direct betrokkenen van Open Monumentendag zijn uitgenodigd. Het thema inclusie is zeer van toepassing op Weert. Door de nabijheid van België en Duitsland is Weert bij uitstek een gebied waar mensen met verschillende culturele achtergronden elkaar al eeuwenlang ontmoeten en samenleven.

De opening is tevens de opening van de Vlaamse Open Monumentendag met wie dit jaar voor het eerst wordt samengewerkt. In Vlaanderen openen op zondag 12 september ruim 750 monumenten gratis hun deuren voor publiek. Ook de Vlaamse editie zal op zondagochtend 12 september door kerkklokken met hetzelfde themalied door beiaardiers worden ingeluid.

Hoogtepunten van WeertIn Weert openen meer dan dertig monumenten hun deuren tijdens Open Monumentendag. Na een periode van bijna twee jaar met een ingrijpende verbouwing opent Museum W voor het eerst even zijn deuren. De officiële opening van het vernieuwde museum is pas later dit jaar, maar speciaal voor Open Monumentendag kan het publiek nu al een voorproefje beleven. Inclusie in de praktijk is te beleven bij de Turkse Moskee in een kloosterkerk en de Eritrese Christengemeenschap in het Fatima Huis. Voor wie veel in kortere tijd wil zien kan onder leiding van een stadsgids het Rondje Weert fietsen. De route komt langs talloze monumenten waaronder kerken en kapellen, schansen en grafheuvels.
Een overzicht van alle opengestelde monumenten en activiteiten in Weert is te vinden op www.openmonumentendag.nl

Bezoekregels Covid-19


Open Monumentendag volgt de landelijke richtlijnen en het protocol dat door belangenorganisatie Kunsten ’92 is opgesteld speciaal voor de culturele sector, waar het veilig openstellen van monumenten onder valt.
Kijk op openmonumentendag.nl voor een overzicht van de regels.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio