5.4 C
De Bilt

Laser ontharen: alles wat je moet weten over haargroei en deze behandeling

Laser ontharen! Nooit meer scheren, altijd gladde benen, geen stoppels meer. Dit zijn termen waar vaak mee wordt geadverteerd, maar is dit nou echt realistisch? Helaas is nooit meer scheren niet mogelijk, of je moet je je leven lang iedere 6 tot 8 weken laten laseren. En dat wil natuurlijk niemand. Wij zullen je vertellen hoe het echt zit of lees meer informatie op https://huidzorgdenbosch.nl/.

Wat is laser ontharen?

We hebben miljoenen haarzakjes verspreid over het lichaam behalve onder je voeten en in je handpalmen. Uit sommige haarzakjes groeien donshaartjes en uit andere dikkere, gekleurde haren zoals op je hoofdhuid. Naast de actieve haarzakjes hebben we ook de zogenoemde slapende haarzakjes. Die zijn leeg maar daar kan zich ieder moment weer een haartje gaan ontwikkelen.

Daarom kun je in de loop van de jaren meer haartjes krijgen op sommige lichaamsdelen dan dat je vroeger had. Het is niet zo dat je meer haarzakjes hebt gekregen, maar deze haarzakjes zijn dus actief geworden. Iedere haar die groeit, groeit in een cyclus van een aantal weken. Dat varieert per lichaamsdeel. Haren onder de oksels bijvoorbeeld hebben op een gegeven moment de maximale lengte bereikt en vallen dan uit.

Hoe lang worden mijn haren?

Hoe lang haren worden is per persoon verschillend. Als de haar is uitgevallen, groeit er

vervolgens weer een nieuwe. Zo heeft iedere haar op iedere locatie zijn unieke groeicyclus. Gelukkig wisselen de haren die groeicyclussen af, want als alle haren tegelijk zouden uitvallen zou je om de zoveel weken kaal zijn. Zo is het dan ook logisch dat je meerdere laserbehandelingen nodig hebt. Een laserbehandeling is namelijk effectief als de haar in de groeifase zit. Maar niet alle haren zitten tijdens de behandeling in die groeifase. Daarom heb je gemiddeld 6-10 behandelingen nodig met een interval van ongeveer 6-8 weken.

Wat gebeurt er tijdens het laseren?

Wij gebruiken een laser die zich richt op het pigment in de haren. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door het pigment en dat haartje wordt dan zo heet, dat het worteltje waar de haar aan vastzit ook wordt beschadigd. Daarom kunnen we alleen de haren behandelen in de groeifase want wanneer de haar aan het uitvallen is, zit die niet meer vast een de wortel en kan de warmte de wortel niet bereiken. Op het moment dat het haartje met de wortel verbrand is, valt het haartje uit en hopen we dat het worteltje geen nieuwe haar meer aanmaakt.

Helaas kunnen we aan de buitenkant niet zien of het worteltje goed genoeg is beschadigd. Hebben we de laser bijvoorbeeld wel hoog genoeg ingesteld? Zijn de haren wel donker genoeg? Zijn de haren te licht? Dan hebben die haren ook te weinig pigment waardoor de haar niet verbrand kan worden en dus ook de wortel niet.

Haarvrije huid

Enkele weken na de behandeling ervaren onze cliënten dat alle behandelde haren zijn uitgevallen en de huid haarvrij is. Een paar dagen voor de volgende afspraak zullen er weer haren ontstaan. Dat zijn vaak nieuwe haren die tijdens de vorige behandeling in de uitvalfase zaten. Iedere behandeling laseren we weer een gedeelte van de haren tot je ongeveer 90% tot 95% van alle haren een keer hebt gehad.

Wat is het resultaat op lange termijn?

We streven naar een haarvermindering van 90% tot 95%. Omdat je te maken hebt met het feit dat je lichaam die slapende haarzakjes weer actief kan maken, verbrande haarzakjes weer kan herstellen of dat misschien haartjes tijdens de behandelingen geen enkele keer in de juiste groeifase hebben gezeten, kun je nooit garanderen dat alle haren weg zijn. We kunnen daarnaast ook niet garanderen dat alle haren je leven lang wegblijven!

Waarom zou je het dan toch doen? Gelukkig kunnen we het merendeel van de haren weg krijgen en in de meeste gevallen komen die ook echt niet meer terug. Wel adviseren wij onze cliënten 1x per jaar terug te komen voor een onderhoudsbehandeling. Gelukkig zijn de haartjes die teruggekomen meestal heel dunne haartjes die geen klachten geven van ingroei of ruwe stoppels.

Welke laser te kiezen?

Omdat het een veel gevraagde behandeling is, zie je helaas een wildgroei aan apparatuur die ook minder effectief is. Let hiermee op! Bij apparaten die niet sterk genoeg zijn kun je zelfs (door te lage instellingen) slapende haarzakjes stimuleren waardoor je dus méér haar krijgt. Ook is mijn ervaring dat je met een échte laser sneller resultaat boekt dan met een IPL. Een laser heeft namelijk maar één golflengte die specifiek gericht is op pigment.

IPL heeft meerdere golflengtes. Ik vergelijk het met artsen. De huisarts kun je vergelijken met een IPL-apparaat; die kan van alles een beetje. Maar bijvoorbeeld een dermatoloog is specifiek opgeleid in huidziektes en weet daar heel veel van; dat kun je vergelijken met een laser. Een ontharingslaser is specifiek in één ding heel goed en in dit geval ontharen.

Meer vragen?

Heb je misschien nog meer vragen over laser ontharen of wil je weten of deze behandeling wel geschikt is voor jou? Neem dan contact op met een van onze huidtherapeuten. Wij plannen een gratis intakegesprek in om al je vragen te beantwoorden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio