13.9 C
De Bilt

LED Strips: een nieuwe interieurtrend

Het zal je niet ontgaan zijn, de laatste jaren zijn LED strips steeds meer in opkomst. De toepassingen lopen uiteen van gebruik in kantoor of zakelijke ruimte, tot publieke ruimte, woonomgeving, tuin, en nog veel meer. Er bestaat een grote variatie aan LED strips met allerlei verschillende eigenschappen en doeleinden. Ben je op zoek naar manieren om jouw kantoor, tuin of woonomgeving van meer sfeer te voorzien, dan is dit artikel voor jou. We zullen in dit artikel een aantal manieren laten zien waarop LED strips jouw verlichtingsplan tot een hoger niveau kunnen tillen.

Technische details

Als je op internet op zoek gaat naar de juiste LED strips voor jouw project raak je al gauw verzeild in verschillende technische details. Voltage? 5050? LEDs per meter? Vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Een aantal termen zullen we hier verduidelijken.

Voltage

Vaak zijn LED strips te koop in een voltage van ofwel 12 Volt ofwel 24 Volt. Er zijn eigenlijk maar 2 belangrijke verschillen tussen deze twee voltages. Ten eerste is een 12 Volt LED strip in kleinere stukjes op te delen. Een LED strip bestaat vaak uit groepjes LEDs, en kan om de 3 of om de 6 LEDs worden doorgeknipt. Je kunt een “groepje” LEDs niet in het midden doorknippen.

12Volt LED

Bij een 12V LED strip zijn de LED’s vaak per 3 gegroepeerd, terwijl dit bij 24 Volt om de 6 is. Stel dat een LED strip bijvoorbeeld op te delen is per 10cm in 12 Volt, dan is dezelfde LED strip in 24 Volt alleen op te delen per 20cm. Dit kan in de praktijk nadelen hebben als je kleine stukjes nodig hebt of de lengtes precies moeten kloppen.

Verschil zit vooral in stroomverlies

Het belangrijkste verschil tussen 12V en 24V is echter wel stroomverlies: Bij een 24V LED strip treedt veel minder stroomverlies op door het hogere voltage. Als er lange lengtes LED strip in één stuk worden geplaatst is namelijk een bekend probleem dat er stroomverlies optreedt en de laatste meters minder fel branden. Omdat het voltage hoger is bij een 24V LED strip, is dit probleem bij een 24V LED strip minder aanwezig. Bij lange lengtes is dus altijd 24V aan te bevelen.

Verschillende types

Iets anders dat de keuze bemoeijlijkt is dat er heel veel aanduidingen bestaan voor verschillende types LEDs. Ten eerste wordt er aangegeven welk type “package” de LEDs hebben, in aanduidingen zoals 5050, 3528, 2538. Deze aanduiding zegt in feite niets anders dan hoe groot de LED “blokjes” op de LED strip zijn, in het geval van 5050 is het bijvoorbeeld 5.0×5.0mm.

Lichtopbrengst

Bij veel van de LED strips die standaard online worden verkocht kun je uit deze typenummers ook ongeveer opmaken hoe fel de LED’s zijn. Omdat LED strips ook verkocht worden met verschillende aantallen LEDs per meter, kan dit soms verwarring opleveren wat betreft de lichtopbrengst. Voorbeeld: Een 5050 LED is vaak 0,2W per stuk en een 3528 LED 0,08W per stuk. Zo kan het dus zo zijn dat een LED strip met 30 LEDs per meter en 5050 LEDs, feller is dan een LED strip met 60 LED per meter en 3528 LEDs. Kijk dus altijd goed naar het opgegeven vermogen en lichtopbrengst zodat je geen appels met peren gaat vergelijken!

Aantal LED’s per meter

Het aantal LED’s per meter is natuurlijk wel weer bepalend voor de lichtspreiding. Als lichtspreiding belangrijk is, kies dan altijd zoveel mogelijk LED’s per meter. Als je indirecte verlichting maakt of de LED strip in een profiel met opale afdekkap gaat plaatsen is dit zeker belangrijk. Een vuistregel is dat de afstand tussen de LED Strip en het te verlichten oppervlak ongeveer hetzelfde moet zijn als de afstand tussen de LED’s. Dus, ligt een LED strip 1cm van de muur af, dan mag de afstand tussen de LED’s niet groter zijn dan 1cm en moet je dus minimaal 100 LED’s per meter hebben.

Zelf inkorten

Een LED strip kan altijd zelf worden ingekort met een schaar of kniptang. Vaak zit er een voorgesoldeerde kabel aan de LED Strip, maar als je een deel afknipt waar geen kabel aan zit, zul je er zelf weer een moeten solderen. Dit gebeurt door middel van een soldeerbout en soldeertin. Het is altijd mogelijk om een LED strip te dimmen, als je deze gebruikt samen met een LED controller of een transformator die gedimd kan worden door middel van een traditionele wanddimmer.

Kleur en warmte

Uiteraard is nog een belangrijke afweging welke kleur LED Strip je wil. Ze bestaan in alle tinten wit, van koud wit tot warm wit, en er zijn tevens LED strips met RGB LEDs die alle mogelijke kleuren kunnen weergeven. Ook bestaan er LED strips die alle kleuren combineren, zoals LED strips met RGB en warm wit, of RGB, warm wit en koud wit in één. Is het doel van je verlichting om leuke, kleurrijke en dynamische verlichting te hebben, kies dan voor RGB, RGBW of RGBWA.

Is het doeleinde puur werklicht of sfeervol (accent)licht, en ga je geen kleuren gebruiken, kies dan voor warm wit. Een puur warm witte LED strip is altijd de beste keuze als je hoge kwaliteit warm witte verlichting wil.

De verschillende plaatsen in je huis waar je LED strips kunt gebruiken

Wil je volgend jaar zomer extra lang buiten zitten en van een sfeervolle tuin genieten, dan kun je overwegen om in je tuin, tussen beplanting of in je terrasoverkapping waterdichte LED strip te verwerken. Dit soort plekken lenen zich vaak bij uitstek voor het gebruik van LED strips, omdat je bijvoorbeeld veel balkconstructies hebt die je mooi kunt aanlichten.

Voor de late uurtjes

De keuken is een plek waar je tot in de late uurtjes samen met vrienden of familie tijd kunt doorbrengen. De keuken wordt nog aantrekkelijker als je LED Strips verwerkt in plaatsen zoals kastjes, werkbladverlichting, je kookeiland of de plinten. Vaak zijn de plekken in de keuken waar je accentverlichting kunt toepassen uitermate geschikt voor RGBW LED strip.

Andere sfeer creëren?

Of wil je misschien een echte wellness-sfeer creëren in de badkamer? Je kunt dan op allerlei plekken in je badkamer LED strips verwerken. Een veel toegepaste truc is het plaatsen van een LED Strip rondom de spiegel, dit geeft meteen een chique effect. Het is ook mogelijk om LED strips te verwerken in de betegeling van bijvoorbeeld de muur van je inloopdouche. Je waant je met een paar kleine aanpassingen direct in een saunacomplex.

Weet jij al wat je volgende project met LED strip wordt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio