10.4 C
De Bilt

Mbo’ers vaakst gevraagd bij vacatures, hbo’ers vaker vast contract

Mbo’ers zijn populair onder werkgevers. Ruim de helft van alle openstaande vacatures vraagt namelijk om een mbo-opleiding. Dat blijkt uit een analyse van ruim 100.000 openstaande vacatures door Nationale Vacaturebank. Daartegenover krijgt 6 op de 10 hbo’ers bij aanvang meteen een vast dienstverband. Bij mbo’ers is dit de helft van de tijd het geval.

Volop vacatures voor mbo’ers

Op zoek naar een (nieuwe) baan? Dan heb je de meeste kans op werk bij een vacature op mbo-niveau. Uit een grootschalige analyse van Nationale Vacaturebank blijkt dat ruim de helft van alle openstaande vacatures op het platform vraagt om een mbo-diploma. Met name in de branches techniek en productie is de vraag hoog. Samen zijn deze goed voor bijna 20.000 openstaande vacatures.

Wanneer we inzoomen op de verschillende functiegroepen, dan valt de grote vraag naar monteurs op. Het gaat hier om bijna 6000 banen. Sharita Boon is directeur van Nationale Vacaturebank en Intermediair. Zij geeft een mogelijke verklaring voor het tekort binnen de sector. ”Er zijn monteurs in allerlei soorten en maten. Zo zijn er bijvoorbeeld cv-monteurs, maar ook service-, installatie- of elektromonteurs. Deze vragen allemaal om andere kennis en vaardigheden.”

Gratis omscholingstraject inclusief volwaardig salaris

Volgens Sharita Boon biedt dit kansen voor werkzoekenden die zich bijvoorbeeld willen omscholen. “Zo bieden werkgevers gratis omscholingstrajecten aan inclusief een volwaardig salaris. Hierdoor kun je al binnen drie maanden aan de slag als installatiemonteur.”

Hbo’ers vaker vast contract

Waar er meer aanbod is voor mbo’ers, daar heb je als hbo’er vaker kans op een vast contract. In 62% van de openstaande hbo-vacatures gaat het om een vast dienstverband. Dat blijkt uit data van Nationale Vacaturebank. Op mbo-niveau is dit net iets meer dan de helft. 

Anne Megens is directeur beleid & advies bij werkgeversorganisatie AWVN. Zij legt uit waarom er een verschil is tussen vaste contracten bij mbo- en hbo-vacatures. ”Op mbo-niveau gaat het wat vaker om instapbanen. Als werkzoekende neem je dan wat sneller genoegen met een tijdelijk contract van bijvoorbeeld een jaar. In praktijk zie je vaak dat bij goed functioneren het contract na 12 maanden wordt omgezet naar een vast dienstverband.”

Daarnaast denkt Megens dat naast salaris ook goede arbeidsvoorwaarden een steeds grotere rol spelen voor werkzoekenden. ”Door de huidige krapte vissen veel werkgevers in dezelfde vijver. Dit geldt zowel voor vacatures op mbo- als hbo-niveau. Hierdoor kan salaris een beslissende factor zijn. Ook de vraag of je wel of niet thuis kunt werken, de keuze tussen 32 uur of voltijd en het indelen van je eigen werkuren zien sollicitanten als belangrijke voorwaarden.”

Staar niet blind op alleen werkervaring 

60 procent van de hbo-vacatures vraagt om werkervaring in een vergelijkbare functie. Bij mbo-vacatures is dat net wat minder. Daar vraagt 5 op de 10 werkgevers om aantoonbare ervaring. Volgens Sharita Boon, directeur van Intermediair en Nationale Vacaturebank, moeten bedrijven zich niet blindstaren op ervaring alleen.

”Werkervaring in een bepaalde rol zegt niet alles over hoe succesvol iemand zal zijn in een soortgelijke baan. Natuurlijk is het waardevol om vlieguren te maken en vaardigheden te ontwikkelen. Was je bijvoorbeeld op jonge leeftijd al verantwoordelijk voor de zorg van naasten? Dan heb je al een aantal competenties ontwikkeld die niet op je cv staan, maar wel degelijk waarde kunnen hebben voor een werkgever.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio