17.3 C
De Bilt
maandag, 27 juni 2022

Mondkapjesplicht vanaf zaterdag weer terug; coronacheck uitgebreid

Binnenland – De terugkeer van de mondkapjesplicht is een feit. Vanavond maakten demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister de Jonge verschillende maatregelen bekend tijdens de coronapersconferentie. Vanwege de oplopende besmettingscijfers en de opnames in de ziekhuizen en op de IC’s waren extra maatregelen nodig. Naast de mondkapjesplicht is ook de uitbreiding van het aantal plekken waar de coronacheck gebruikt moet worden opvallend.

Mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht gaat niet alleen maar meer gelden in het openbaar vervoer, maar ook in alle openbare ruimtes zoals winkels, stadions, zwembaden, stations, overheidsgebouwen, etc.. Eigenlijk voor alle overdekte, openbare ruimtes.

Coronacheck

De overheid wil naast de mondkapjesplicht ook de coronacheck op meer plekken gaan inzetten. Denk hierbij aan pretparken, dierentuinen, evenementen, maar ook sportscholen. Feitelijk alle doorstroomlocaties. Met het uitgebreid inzetten van de check en controle en handhaving daarop, hoopt het kabinet het virus weer in te kunnen dammen. Jeugdevenementen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van de check.

Nederland worstelt met eigen vrijheid

Rutte schetste het dilemma waarin niet alleen het kabinet, maar eigenlijk de hele samenleving zich bevind. Nederland is een land waarin iedereen het recht op een eigen mening heeft en de vrijheid om die te uiten, maar tegelijkertijd is er onbegrip ontstaan voor ongevaccineerde mensen. Om hun rechten niet te schenden wordt nu iedereen opgeroepen de extra maatregelen te volgen. Nederland worstelt hier een beetje met de eigen vrijheid.

Gevaccineerd vs ongevaccineerd: het blijft glad ijs

Overigens wordt het voor ongevaccineerden niet makkelijker, omdat zij nu vrijwel overal minimaal een testbewijs nodig hebben. Hoewel vrijwel alleen ongevaccineerde mensen in het ziekenhuis belanden met corona, blijven ook niet alle gevaccineerde mensen vrij van het virus. Vooral weer ouderen en kwetsbaren kunnen alsnog ziek worden. Het verloopt dan wel vaak minder heftig.

Hulp aan alle kanten

Hulp bij prikangst, extra uitleg over belang van vaccinatie en allerlei andere middelen worden uit de kast getrokken mensen alsnog te overtuigen van het belang. Maar er is ook een wetswijziging in voorbereiding, waardoor werkgevers werknemers mogen controleren met de coronacheck om de veiligheid van hun eigen personeel te kunnen garanderen.

Terug naar 1,5 meter en thuiswerken

De terugkeer naar de 1,5 meter wordt door kabinet ‘sterk geadviseerd’. Dat is nog 1 stapje af van een beboetbare verplichting, maar het kabinet hoopt vooral op de overtuiging van mensen dat ze het niet alleen voor de veiligheid van anderen doen, maar ook voor die van henzelf. Hierbij wordt ook gewezen op het vermijden van drukte tijdens de spits en voor minimaal 50% van de tijd (indien mogelijk) weer thuiswerken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio