8 C
De Bilt
donderdag, 12 september 2024

Monitor Consumentenmarkt Energie: steeds meer tarieven onder het prijsplafond

De tarieven voor energie van nieuwe contracten voor gas en/of elektriciteit zijn de afgelopen maand verder gedaald. Door deze daling is het variabele leveringstarief bij 35% van de aan nieuwe klanten aangeboden contracten gezakt tot onder het prijsplafond (begin maart was dit 16%). Hierdoor kunnen de lagere tarieven ook voor huishoudens met een verbruik onder het prijsplafond lonend zijn. Dat blijkt uit de nieuwste versie van de Monitor Consumentenmarkt Energie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Uit de monitor blijkt ook dat het aanbod van vaste contracten de afgelopen maand licht is gestegen. Er zijn op dit moment 8 leveranciers die vaste contracten met een looptijd van minimaal 1 jaar aanbieden. Naar verwachting zullen er vanaf 1 juni 2023 meer vaste contracten aangeboden worden, omdat dan de nieuwe regels voor variabele opzegvergoedingen in gaanExternal Link. Deze nieuwe regels zorgen dat het voor energieleveranciers minder risicovol is om vaste contracten aan te bieden. Veel consumenten willen graag een contract met een vaste prijs, zodat ze weten wat ze het komende jaar of de komende paar jaar moeten betalen.

Controle bereikbaarheid energieleveranciers

De ACM vindt het belangrijk dat energieleveranciers goed bereikbaar zijn voor consumenten met vragen of problemen. In de wet is geregeld dat leveranciers in ieder geval per e-mail en per telefoon bereikbaar moeten zijn voor consumenten die vragen hebben bij het online afsluiten van een energiecontract. Daarom heeft de ACM onderzocht of alle leveranciers een e-mailadres en een telefoonnummer op hun website(s) hebben staan.

Uit dit onderzoek bleek dat 29 van de 57 leveranciers deze informatie duidelijk op hun contactpagina of op de pagina van de klantenservice hadden staan. Bij 28 leveranciers stond geen telefoonnummer en/of e-mailadres op de site, of was dit niet eenvoudig te vinden. Deze leveranciers zijn hierop aangesproken door de ACM en inmiddels hebben 55 leveranciers hun telefoonnummer en e-mailadres duidelijk op de klantenservice-/contact-pagina van hun website staan.

Beter zichtbaar offline

Bij leveranciers Essent en Energiedirect is het e-mailadres en/of het telefoonnummer van de klantenservice alléén te zien voor consumenten die via de website starten met het afsluiten van een energiecontract. Beide leveranciers voldoen hiermee aan de eisen van de wet, maar de ACM vindt dit niet klantvriendelijk, omdat niet alle bestaande en toekomstige klanten zo in staat worden gesteld om rechtstreeks via de telefoon of e-mail contact te leggen met de energieleveranciers.

De ACM heeft de Monitor Consumentenmarkt Energie ook uitgebreid met informatie over de bereikbaarheid van leveranciers. In de monitor is te zien via welke verschillende kanalen leveranciers bereikbaar zijn voor vragen en wat de openingstijden zijn.

(Bron: ACM)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio