10.8 C
De Bilt

Nederlands team Invictus Games maandag terug

Binnenland – Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen, verwelkomt maandag 29 oktober de Nederlandse Invictus Games ploeg op Schiphol. Defensie haalt alle sporters (oud-) militairen als held binnen, medaille of niet.

Deelnemen al strijd op zich

Alleen al deelnemen aan de Invictus Games Sidney 2018 was voor velen een strijd. Zij zijn dan ook allen winnaars. Familie, vrienden, collega’s en supporters kunnen persoonlijk hun waardering tonen met een hartelijk onthaal op Schiphol. De equipe landt maandag om 14.00 uur.

Strijd

De collega’s en oud-collega’s kwamen in Sidney uit in 11 takken van sport, variërend van atletiek en zwemmen tot zitvolleybal en rolstoelbasketbal. Voor het eerst werd dit jaar deelgenomen aan het zeilen. De sporters maakten deel uit van een sportief legioen van meer dan 500 mannen en vrouwen uit 18 landen. Iedere sporter heeft na verwonding of ziekte gestreden om op dit internationale podium te mogen uitkomen. Die volharding en strijdlust zagen sommigen beloond met een medaille. Voor anderen was aan de start verschijnen al een triomf op zich. Een bekroning van de fysieke en mentale strijd die ze zijn aangegaan. Een gevecht waar ze als ‘invictus’, oftewel ‘onoverwinnelijk’, uit zijn gekomen.

Geschiedenis

De Invictus Games zijn bedacht door de Britse prins, zelf een Afghanistan-veteraan. Het evenement is bedoeld voor militairen die in of door de dienst lichamelijk of mentaal gewond zijn geraakt. ‘Maar het is ook bedoeld voor hun vrienden en families, wier levens ook zo zijn veranderd’, zei prins Harry. De openingseditie was in september 2014 in Londen. Sindsdien werd het grootschalige sportevenement georganiseerd in Orlando (Verenigde Staten 2016), Toronto (Canada 2017) en dit jaar in Sidney (Australië).

Games naar Den Haag

Den Haag neemt het stokje over van Sidney en mag in 2020 de games organiseren. Defensie gaat dit indrukwekkende evenement in 2020 ondersteunen. Na aankomst overhandigt teamcaptain Marc van de Kuilen de Invictus Games vlag aan het organiserend comité Invictus Games The Hague 2020.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio