6.4 C
De Bilt

Noord-Hollandse installatiemonteurs winnen zilver en brons voor op NK

Een tweede en derde plaats op het erepodium voor respectievelijk Ryan Verburg uit Warmenhuizen en Sem Volkerink uit Assendelft. De jonge installatiemonteurs hebben afgelopen donderdag en vrijdag, tijdens de finale in de Bossche Brabanthallen, gestreden met zes andere getalenteerde mbo-techniekstudenten om het Nederlands kampioenschap ‘sanitaire- en verwarmingstechniek’.  

Verburg en Volkerink delen het erepodium met Marciano Paalman uit Twente die het goud veroverde. In totaal acht finalisten hebben zich in voorrondes gekwalificeerd om in Den Bosch twee dagen te strijden om het Nederlands kampioenschap in hun vakgebied. Maar liefst zes van de acht finalisten komen bij technisch opleider IW Nederland vandaan.

Werkervaring installatiemonteurs

De 18-jarige installatiemonteur Verburg gaat voor zijn theoretisch onderwijs naar het ROC Horizon College in Heerhugowaard waar hij de versnelde opleiding ‘werktuigkundige  installaties, niveau 3’ volgt. Zijn praktische opleiding volgt de Warmenhuizer bij IW Noord-Holland en leerbedrijf Duteco Installatiegroep in Zuid-Scharwoude.

De eveneens 18-jarige Volkerink doet zijn werkervaring op bij Loodgietersbedrijf J.N. Jonker & Zoon in Zaandam. Voor zijn theorie gaat Volkerink naar het Regio College in Zaandam waar hij de opleiding ‘eerste monteur woning, niveau 3’ volgt.

Woningbehoefte

De categorie ‘sanitair- en verwarmingstechniek’ is een vakgebied waarin installatiemonteurs woningen en bedrijfsgebouwen voorzien van geavanceerde klimaattechniek, verwarmingsinstallaties en sanitaire voorzieningen. Door de toenemende woningbehoefte en daaruit voorvloeiende bouwactiviteit in Nederland is in de installatietechniek grote vraag naar goed geschoold personeel. “Dat maakt het vak aantrekkelijk voor zowel nieuwkomers als voor zij-instromers”, zegt Cor van den Heuvel, bestuursvoorzitter van IW Nederland, de marktleider in het Nederlands vakonderwijs voor installatietechniek. “Baangaranties en arbeidsvoorwaarden in de installatietechniek zijn heel aantrekkelijk.”

Het beroep is flink in ontwikkeling door technische innovaties. “Een installatiemonteur sanitair- en verwarmingstechniek legt tegenwoordig complexe systemen aan waarbij steeds meer elektronische en digitale aansturing wordt gebruikt”, zegt Van den Heuvel daarover. “Dat heeft het vak en de opleiding erg interessant gemaakt voor mensen die affiniteit hebben met techniek.”

Leerwerktraject

De Skills competities zijn vakwedstrijden voor (v)mbo-studenten in verschillende beroepsgroepen. De meeste deelnemers volgen een leerwerktraject. Ze werken bij een leerbedrijf en gaan daarnaast naar school. Elk jaar worden er wedstrijden georganiseerd; dit jaar in maar liefst 61 vakrichtingen, van verpleegkundigen en automonteurs tot ICT-beheerders en meubelmakers. Via voorrondes op school en kwalificatiewedstrijden kunnen (v)mbo-studenten in de nationale finales komen. Daar strijden ze om de titel beste vakman of -vrouw van Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio