14.9 C
De Bilt

Paarden aan huis? 7 praktische voordelen van stalmatten

Rubber stalmatten hebben zich inmiddels bewezen als kwalitatieve bodembedekking en hebben een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen voor het paard. Bij rubbermatten zal je wellicht in eerste instantie denken aan de hogere aanschafprijs ten opzichte van traditionele stalbedekking. Toch hebben rubbermatten juist ook veel voordelen.

1. Schoon

Stro en andere bodemdekking kunnen ook andere ongewenste zaken bevatten, van schimmels en sporen tot fijne stofdeeltjes. Met rubbermatten heb je hier geen last van. Deze zijn schoon en gemakkelijk in onderhoud.

2. Verhoogde vloer

Door de dikte van het rubber staan paarden altijd een paar centimeter hoger dan de koude betonvloer of de natte modder. Veel matten hebben ook een vloeistof drainerende werking, waardoor paarden langer droog staan.

3. Gelijke vloer

Veel andere bodemmaterialen zorgen voor een ongelijke instabiele vloer voor het paard. Dit kan oncomfortabel en soms zelfs gevaarlijk zijn voor de paarden. Matten zijn als ze netjes worden onderhouden altijd mooi gelijk en stabiel. Ze kunnen zelfs kleine oneffenheden in de vloer opvangen.

4. Minder glad

Rubbermatten zorgen voor een minder gladde vloer. Zeker in de winter als het koud en nat is zorgt het antislip op een kleinere kans tot wegglijden.   

5. Verminderen stof

De meeste bodemmaterialen zoals stro en zaagsel bevatten van nature veel stof. Dit is slecht voor de luchtwegen van het paard. Rubbermatten zorgen voor een stofvrije omgeving voor het paard, waardoor minder luchtwegklachten en allergieën ontstaan.

6. Isolatie

Rubbermatten hebben een isolerende werking, dit verhoogt het comfort en maakt dat onderlaag minder koud.

7. Verende bodem

Een licht verende stalbodem heeft veel voordelen voor het paard. Of ze nu ziek zijn, op oudere leeftijd, of juist nog veulen. De stalmatten zorgen ervoor dat het paard van de harde vloer afblijven. Waardoor ze comfortabel op stal staan of liggen.

Ook als je wel nog stalbedekking wilt gebruiken, zoals stro of vlasstrooisel, kun je dit ideaal combineren met stalmatten. Door het gebruik van de rubber stalmat kun je af met minder strooisel, enkel een afdeklaag is dan voldoende.

Ook onderhoud is minimaal

Tot slot is het onderhoud van rubbermatten minimaal. Op reguliere wijze de stal uitmesten en regelmatig afspuiten met de hogedrukreiniger is voldoende. De stalmatten zijn makkelijk te verwijderen en kunnen dus ook hergebruikt worden.

Heb je stalmatten of bodembedekking nodig voor je stal Stadeko stalbedekking levert het allemaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio