12.8 C
De Bilt

Plaspauze zorgt voor ontsnapping gevangene bij transport naar andere gevangenis

Vught – Begeleiders van een gevangenentransport voelen zich behoorlijk ‘in de zeik genomen’ door de ontsnapping van een gevangene tijdens een plaspauze. In Vught moest één van de andere inzittenden van de bus waarin zij vervoerd werden, worden afgeleverd bij de instelling Reinier van Arkel, voor mensen met psychische problemen.

Een andere gevangene gaf hierbij aan dat zijn blaas nodig geleegd moest worden en hij kreeg de gelegenheid dit op het toilet bij de instelling te doen. Bij de begeleiding op de terugweg naar de bus, nam hij echter opeens de benen en verdween in de bossen.

Ontsnapping na plaspauze roept vragen op

Hoewel er altijd risico’s bestaan bij dit soort transporten en tijdens pitstops voor plaspauzes, worden deze altijd tot het minimale ingeperkt. Hoe het kon gebeuren dat de gevangen zomaar weg kon rennen zonder tijdig door zijn begeleiders opgepakt te worden is een raadsel voorlopig. Ongetwijfeld zal hier onderzoek naar worden ingesteld.

Zoektocht groot aangepakt

Na de ontsnapping werd er vol ingezet om de gevangene zo snel mogelijk te pakken. Hiervoor werd een speciaal interventieteam (recherche) voor voortvluchtigen ingezet, FastNL genaamd. Hierbij werden zij begeleid door meerdere politiewagens en de Zulu, de politiehelikopter. Ook een boswachter die het terrein op landgoed Bleijendijk goed kende werd ingezet. Het mocht echter niet baten.

Voorlopig spoorloos – getuigen gezocht

De ‘plaspauze ontsnapping’ lijkt voorlopig geslaagd te zijn, want de gevangene is nog spoorloos. Alleen als getuigen zich melden kan de politie gericht gaan zoeken. “Anders is het een speld in een hooiberg”, liet een woordvoerder weten. Normaal gesproken wordt vrij snel een burgernet melding uitgedaan in dit soort situaties, maar volgens Omroep Brabant gebeurde dit pas na 40 minuten.

Heeft u informatie?

Als u informatie over de ontsnapte gevangene hebt, benader hem dan niet zelf, maar bel de politie. U kunt dan 0900-8844 bellen (of 112 als het van direct belang is). Natuurlijk kunt u ook via Meld Misdaad Anoniem een melding doen op de website of telefonisch via 0800-7000.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio