9.6 C
De Bilt

Podcast- en videoreeks: bodembeheer van boer tot boer

In ‘Bodem in beeld’, een nieuwe reeks video’s en podcasts, wordt deze beschikbare kennis over duurzaam bodembeheer gedeeld. Vanaf 31 januari verschijnt er elke twee weken een nieuwe video op YouTube. ‘Toen ik eens ergens las dat 25% van de Nederlandse aardgasproductie opging aan de productie van stikstofkunstmest, dacht ik: dit is niet houdbaar.’ Vanuit dat idee ging melkveehouder Peter Oosterhof aan de slag met zijn bodem.

De video’s gaan in op verschillende thema’s rondom bodembeheer, zoals bodemstructuur, bodembiodiversiteit en waterhuishouding. Boeren en telers uit verschillende regio’s vertellen vanuit hun eigen ervaringen welke keuzes zij maken, hoe zij dat aanpakken en wat ze van deze aanpak terugzien. Tegen welke uitdagingen lopen de boeren aan en hoe gaan zij hiermee om? In deze eerste video vertelt melkveehouder Peter Oosterhof uit het Drentse Foxwolde hoe hij met kruidenrijk grasland zijn structuurprobleem heeft opgelost.

Niet één oplossing

‘Er is niet één toverformule voor elke boer om anders te boeren’, zegt de Drentse melkveehouder Peter Oosterhof, één van de boeren die te zien is in de video’s. Hij past kruidenrijk grasland toe en merkt dat het zijn bodem verbetert door de diepe beworteling. ‘Die wortels lossen voor mij het structuurprobleem op. Op een hele mooie manier krijg ik er grond bij. Niet in oppervlaktes, maar in de diepte’, vertelt hij. Peter vindt dat oplossingen niet te veel geld moeten kosten: ‘Juist het weglaten van kunstmest levert direct geld op. Ik heb nog nooit zo slecht gemolken en zo goed verdiend.’

Korte video’s, verdiepende podcasts

De video’s van drie minuten nemen de kijkers mee in bodemvraagstukken van boeren en tuinders uit verschillende regio’s. In de verdiepende podcasts vertellen de boeren en tuinders uit de video’s in 30 tot 45 minuten meer over de achtergrond van hun bodemvraagstuk, waarom de keuze voor een bepaalde maatregel is genomen en welke effecten de boeren en tuinders hiervan terugzien in hun bedrijf. De podcast is te vinden op het kanaal van de Bodempodcast.

Over de makers

Met deze video’s en podcasts hopen de makers andere boeren, telers en tuinders aan te moedigen om ook aan de slag te gaan met duurzaam bodembeheer. De reeks is ontwikkeld in samenwerking met het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, BoerenNatuur, Boerenverstand en Van Tafel naar Kavel.

Hedwig Boerrigter, Programmaleider van het Kennisprogramma Nutriëntenbenutting van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, vindt het belangrijk om bodembeheer te laten zien met de ogen van boeren en tuinders. ‘Boeren doen ongelooflijk veel op het gebied van duurzaam bodembeheer. De bodem is hun kapitaal. Elke boer heeft daarbij een unieke benadering; wat voor de één werkt, is geen garantie op succes voor de ander. Met de podcast- en videoreeks Bodem in Beeld willen we boeren en tuinders motiveren om te onderzoeken welke aanpak voor hen werkt’, aldus Hedwig.

DAW Kennisprogramma over water- en bodembeheer

Dit aanbod komt vanuit het DAW Kennisprogramma. Het Kennisprogramma van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer wil de beschikbare kennis over water- en bodembeheer beter vindbaar en toepasbaar maken voor boeren en tuinders. Heb je nog vragen of wil je meer weten over het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer voor jou doet op het gebied van bodem- en waterbeheer? Kijk op www.agrarischwaterbeheer.nl. Het DAW Kennisprogramma wordt financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van LNV. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio