8.8 C
De Bilt

Wat zijn de soorten VPN voor internet en wanneer kun je ze gebruiken?

Om veiliger online te internetten gebruiken we steeds vaker een VPN. Deze tool maakt je computer, laptop of smartphone veiliger maar biedt ook allerlei andere voordelen. Hoewel een VPN gewoon een VPN is, zou je denken dat er er toch verschillende soorten VPN’s moeten zijn. Maar welke zijn dat?

Wat is eigenlijk een VPN?

Om beter te begrijpen wat zo’n VPN is, geven we antwoord op de vraag ‘wat is VPN?’

Een VPN is een Virtual Private Network, wat Engels is voor virtueel privaat netwerk. Een VPN leidt je IP-adres om naar een IP-adres in een ander land. Dat betekent dat je bijvoorbeeld websites die in Nederland geblokkeerd zijn, zoals streamingwebsites, kunstmatig om kunt leiden. Je kunt ook je computer beveiligen tegen cybercriminelen die het gemunt hebben op jouw IP-adres en daarmee je gegevens kunnen stelen.

De soorten VPN’s

Over het algemeen zijn er vier soorten VPN’s te vinden in de wereld van virtuele private netwerken:

  • Site-to-site Internet VPN
  • Remote-access Internet VPN
  • Mobiele VPN’s
  • Provider-provisioned VPN

Site-to-site Internet VPN is de meest basale VPN waarmee je jouw IP-adres kunt veranderen. Dit is handig om je geolocatie te veranderen en bijvoorbeeld programma’s van de NPO in het buitenland te bekijken.

De tweede soort VPN is een Remote-access Internet VPN. Dit wordt vaak gebruikt bij remote werknemers die op het netwerk van hun bedrijf moeten inloggen om overal toegang toe te krijgen. Je maakt daarmee eigenlijk verbinding met de server op kantoor. Voor werknemers die minder stabiel internet hebben, wordt ook wel eens de derde soort VPN toegepast: een mobiele VPN. De VPN en het internet zijn in dat geval helemaal mobiel gemaakt.

De laatste soort VPN is Provider-provisioned VPN, ook wel afgekort als PP-VPN. In dit geval worden de verbindingen naar een andere server of IP-adres niet gelegd over het open netwerk, maar over een gesloten netwerk.

Wie gebruiken VPN’s?

Zoals je hebt kunnen lezen worden VPN’s vaak gebruikt door werkgevers om een verbinding te maken tussen een laptop thuis en de server op kantoor. Toch worden Site-to-site Internet VPN’s ook door werknemers gebruikt om bijvoorbeeld de baas niet overal mee te laten kijken op de laptop.

Naast werkgevers en werknemers kiezen ook steeds vaker journalisten of activisten voor een VPN-dienst. In landen als China of Rusland zijn bepaalde websites geblokkeerd en is het voor deze groep mensen lastig informatie te verzamelen. Daarom zijn in deze landen VPN’s populair om toch de blokkades op bepaalde websites te omzeilen en gebruik te maken van een vrij wereldwijd web.

Een laatste groep gebruikers van een VPN is de gewone dagelijkse gebruiker die bijvoorbeeld content in een ander land wil bekijken op een toestel of laptop, liever geen openbaar wifi-netwerk gebruikt zonder tussenkomst van een VPN of zelfs het thuisnetwerk compleet wil beveiligen door continu een VPN in te schakelen.

Conclusie: VPN’s worden steeds slimmer

VPN-diensten worden intussen steeds slimmer en kunnen steeds makkelijker zelfs blokkades op basis van geolocatie omzeilen. Sommige diensten kunnen namelijk detecteren of jij een VPN-service gebruikt en daarna alsnog besluiten je te blokkeren op hun website. Met steeds slimmere VPN’s kun je zo’n blokkade omzeilen. Ook inloggen met bijvoorbeeld een vingerafdruk of simpelweg veel snellere verbindingen voor je VPN, behoren nu tot de technische mogelijkheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio