11.9 C
De Bilt

Stichting Huiskat Thuiskat: ook Vogelbescherming wil dat huiskatten nooit buiten loslopen 

Stichting Huiskat Thuiskat laat weten dat ook de Vogelbescherming eigenaren van huiskatten adviseert om hun dier nooit buiten los te laten lopen. De organisatie wijst er op dat wilde vogels wettelijk beschermd zijn en dat kattenbaasjes de wet overtreden als hun huiskat schade aan wilde vogels toebrengt. De organisatie stelt zelfs dat een algeheel huiskattenverbod noodzakelijk kan zijn in de buurt van kwetsbare ecosystemen zoals op eilanden. Het is voor het eerst dat een grote natuurbeschermingsorganisatie zich ondubbelzinnig uitspreekt tegen het loslopen van huiskatten.  

Kuiken in het land, poes in de mand

Hiermee gaat de Vogelbescherming volgens Stichting Huiskat Thuiskat een stap verder dan de jaarlijkse oproep van de Bond van Friese Vogelwachten. De Bond voert dit jaar voor de derde maal op rij de campagne: “Kuiken in het land, poes in de mand“, waarbij kattenbaasjes worden opgeroepen om de huiskat gedurende het broedseizoen van half april tot en met juni binnen te houden. De genoemde campagne wordt gesteund door onder meer Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provincie Friesland. Sinds vorig jaar is ook de Vogelbescherming aangesloten bij deze campagne, maar de vogelbeschermers gaan nu een stap verder. 

Eigenaar roofdier (huiskat) aansprakelijk stellen

Volgens Stichting Huiskat Thuiskat ziet de Vogelbescherming de huiskat als het meest voorkomende roofdier in Nederland en worden jaarlijks miljoenen beschermde vogels gedood. Hiervoor zouden de eigenaren juridisch aansprakelijk zijn maar gehandhaafd wordt er nauwelijks. Ter onderbouwing verwijst de Vogelbescherming onder meer naar onderzoek van rechtswetenschapper Arie Trouwborst van de Universiteit van Tilburg.

Europees recht

Trouwborst concludeerde in 2019 dat het buiten laten loslopen van huiskatten in strijd is met Europees recht. De Vogelbescherming is de eerste grote natuurbeschermingsorganisatie die deze conclusie openlijk onderschrijft. Dit is opmerkelijk omdat de Rijksoverheid ontkent dat het loslopen van huiskatten volgens Europees recht verboden is.

Aanscherping standpunt

De aanscherping van het standpunt van de Vogelbescherming komt voor de actiegroep Stichting Huiskat Thuiskat op een goed moment. De actiegroep heeft een juridische procedure aangespannen tegen minister Van der Wal van Natuur en Stikstof. De Stichting meent dat het loslopen van huiskatten wel degelijk onwettelijk is. De actiegroep eist van de minister dat ze handhaaft en de eigenaren van loslopende huiskatten aanpakt.

Voorzitter Stichting Huiskat Thuiskat wil eind aan gedoogbeleid

Voorzitter Roel van Dijk: “Ik roep alle natuurbeschermingsorganisaties op om het voorbeeld van de Vogelbescherming te volgen en zich in heldere taal uit te spreken. Hoe meer organisaties zich uitspreken voor het beschermen van wilde dieren en tegen het loslopen van huiskatten, hoe groter de druk op de politiek wordt om te stoppen met het gedoogbeleid”.

Wat vindt Vogelbescherming Nederland zelf?

Wij hebben navraag gedaan bij de Vogelbescherming over bovenstaand persbericht. Zij laten weten dat Stichting Huiskat Thuiskat inhoudelijk hun standpunt juist heeft weergegeven, maar dat wel erg scherp heeft neergezet. Daarnaast wil de Vogelbescherming benadrukken dat het persbericht niet van hen afkomstig is, maar van Stichting Huiskat Thuiskat.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio