8.3 C
De Bilt

Tentoonstelling Ode aan Antwerpen wordt geopend door Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander opent donderdagmiddag 11 mei in Museum Catharijneconvent in Utrecht de tentoonstelling ‘Ode aan Antwerpen. Het geheim van de Hollandse meesters’. De tentoonstelling toont met ruim tachtig werken uit de zestiende en zeventiende eeuw de grote invloed van Vlaamse schilders op de Hollandse schilderkunst.

In de zestiende eeuw was Antwerpen de belangrijkste handelsmetropool van West-Europa. Mede daardoor ontwikkelde de stad zich tot het centrum van de kunst en kunsthandel. Na de Val van Antwerpen en de overgave aan de Spanjaarden in 1585 verloor de stad zijn economische positie. Voornamelijk protestantse kunstenaars en kooplieden trokken naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De kunst, kunstmarkt en economie van Amsterdam kwamen zodoende tot bloei.

Ode aan Antwerpen

‘Ode aan Antwerpen’ gaat in op de geschiedenis van en de blijvende artistieke wisselwerking tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Daarnaast laat de tentoonstelling aan de hand van werk van onder anderen Maerten de Vos, Frans Floris, Frans Hals, Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Rembrandt van Rijn zien dat de zeventiende-eeuwse Hollandse schilderkunst niet had kunnen ontstaan zonder de meesters uit Antwerpen. Dankzij bruiklenen uit binnen- en buitenland zijn de werken voor het eerst in deze samenstelling te zien. Bijna de helft van de getoonde kunst is afkomstig uit de collectie van The Phoebus Foundation in Antwerpen. Het overige deel komt uit de collectie van Museum Catharijneconvent en Nederlandse bruikleengevers.

Openingsprogramma

Tijdens het openingsprogramma in de Sint-Catharinakathedraal wordt dieper ingegaan op de Vlaamse meesters, hun werk en hun invloed op de Noordelijke Nederlanden. Koning Willem-Alexander opent vervolgens samen met museumdirecteur Marieke van Schijndel de tentoonstelling. Daarna krijgt de Koning een rondleiding door de expositie. Naast een toelichting op de hoogtepunten uit de collectie vertellen de conservator en andere museummedewerkers over hun bijdrage aan de totstandkoming van ‘Ode aan Antwerpen’. Afsluitend spreekt Koning Willem-Alexander met Vlaamse genodigden en betrokkenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio