14.9 C
De Bilt

Een vakantiehuis kopen in de regio, kan dit met Bitcoins?

Als je oog is gevallen op een mooi vakantiehuis in de regio, kan dit de vraag oproepen of je deze woning kunt betalen in Bitcoins. Veel mensen hebben immers besloten om hun spaargeld in Bitcoins te investeren. Het is in Nederland nog niet mogelijk om een vakantiehuis te kopen met Bitcoins maar je kunt deze digitale munteenheden wel gebruiken.

De opkomst van de Bitcoin

De opkomst van de Bitcoin zal je nauwelijks ontgaan zijn. Diverse media schrijven volop over deze digitale munteenheid. Vooral de succesverhalen worden breed uitgemeten. De waarde van de Bitcoin is immers enorm gestegen sinds de introductie van de moeder der cryptomunten. Daarnaast is de opkomst van de Bitcoin deels te wijten aan de toegenomen toegankelijkheid van de crypto wereld.

Waar je in het verleden uitsluitend terecht kon bij onbekende buitenlandse websites, kun je tegenwoordig ook in Nederland terecht voor initiatieven om in Bitcoins te handelen. Er zijn immers meerdere exchanges waarvoor je kunt kiezen. Daarnaast kun je de keuze maken om gebruik te maken van een initiatief zoals Immediate Edge waarbij je zelfs gebruik kunt maken van een trading bot die de Bitcoin handels deels voor je uit handen neemt.  

Waarom een vakantiehuis in de regio aanschaffen met Bitcoins?

Als je niet helemaal thuis bent in de crypto wereld vraag je jezelf wellicht af waarom je een vakantiehuis in de regio zou willen aanschaffen met Bitcoins. Voor het antwoord op deze vraag is het goed om een blik te werpen op de blockchain technologie waarvan gebruik wordt gemaakt bij het vormgeven van Bitcoin transacties. Dit is een gedecentraliseerde technologie wat als voordeel heeft dat er geen gebruik wordt gemaakt van tussenpersonen. Hierdoor kunnen de transacties niet alleen binnen een kort tijdsbestek plaatsvinden maar wordt er ook een enorme kostenbesparing gedaan.  

Is het al mogelijk om een vakantiewoning aan te schaffen met Bitcoins?

De Bitcoin is in Nederland nog niet officieel geaccepteerd als betaalmiddel. Er zijn wel veel partijen die de Bitcoin inmiddels accepteren maar de Belastingdienst en (uiteraard) de traditionele banken helaas nog niet. Dit betekent in de praktijk dat de overdrachtsbelasting en de eventuele BTW nog altijd in euro’s moet worden afgedragen. Hetzelfde is van toepassing op de notariële transactie waarbij er gebruik wordt gemaakt van een kwaliteitsrekening bij een van de grotere Nederlandse banken.

Helemaal onmogelijk is het aankopen van een vakantiehuis in de regio met Bitcoins niet helemaal. Het is immers nog altijd mogelijk om een opgebouwd bedrag aan Bitcoins te liquideren in euro’s om de aankoop te kunnen doen. Daarnaast zijn er kredietverstrekkers die de Bitcoin accepteren als onderpand maar dit is geen voordelige optie. De kredietverstrekker neemt immers ook geen risico’s met de instabiele Bitcoin koers.    

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio