15.6 C
De Bilt

Het verschil tussen traditionele factoring en American factoring

Het uitbesteden van je debiteurenbeheer (factoring) klinkt aantrekkelijk. Het heeft ook zeker voordelen, maar je betaalt er natuurlijk wel een prijs voor. Die prijs hangt van een aantal dingen af, waaronder bijvoorbeeld de kredietwaardigheid van je klanten. Voordeel voor jou is dat je weliswaar kosten hebt, maar beter weet waar je aan toe bent wat betreft de cashflows die je gaat ontvangen. Wil je inschatten of je de kosten van factoring het waard vindt? Je kunt uitgaan van ongeveer 3% aan kosten per factuur.

Wat is factoring?

Wat is het nou precies? Factoring is eigenlijk het doorverkopen van je facturen. Je klant hoeft jou niet meer te betalen maar moet de betaling overmaken aan het bedrijf dat jou facturen heeft overgenomen. Zij betalen jou het rekeningbedrag binnen een afgesproken periode en jouw klant betaalt aan het factoringbedrijf. Zo beperk je jouw risico op wanbetaling of zelfs faillissementen.

Ben je zzp’er of mkb-er of heb je veel lastige klanten? Dan kan het zijn dat je zoveel tijd besteedt aan het innen van facturen dat het niet meer efficiënt is. Je kunt je dan beter richten op waar je goed in bent en je debiteuren overlaten aan een gespecialiseerd bedrijf. Natuurlijk betaal je daarvoor, maar zelfs dan kan het een goede oplossing zijn.

American factoring

De laatste jaren is het zogenaamde American factoring in opkomst. Het is een hele flexibele vorm van debiteurenfinanciering. Je neemt per factuur de beslissing om hem door te sturen naar je factoring bedrijf of niet. De kosten van factoring liggen hier hoger dan bij traditionele vorm, omdat in de praktijk het risico hoger is. Over al deze aspecten kunnen afspraken gemaakt worden met het bedrijf. Wanneer deze oplossing je aantrekkelijk in de oren klinkt is het minste wat je kunt doen een keer een eerste oriënterend gesprek voeren. Je merkt dan vanzelf of het factoringbedrijf iets in jou ziet en of jij het een goede en betaalbare oplossing vindt.

Op een rijtje

We zetten alle overwegingen nog even op een rijtje. De voordelen zijn gemakkelijk: je weet zeker dat je rekeningen meteen betaald worden en je bent verlost van het vervelende debiteurenbeheer. Het grootste nadeel is dat het uitbesteden van het innen van je facturen geld kost. Daarnaast moet je erg opletten dat je relatie met je klant goed blijft. Een al te streng beleid van het bedrijf kan kwaad bloed zetten. Goede afspraken met het factoringbedrijf kunnen er voor zorgen dat het goed gaat. Ook is het natuurlijk verstandig om je klanten in te lichten over de gekozen constructie. Gaat er dan wel iets mis, dan weten ze dat het niet per se jouw schuld hoeft te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio