1.4 C
De Bilt

Visit Zuid-Limburg viert 75 jaar vrijheid met bevrijdingsbrochure

In 2019 is het 75 jaar geleden dat Zuid-Limburg werd bevrijd van het Duitse naziregime. De bevrijding begon op 12 september 1944, toen geallieerde troepen het dorpje Mesch (gemeente Eijsden-Margraten) binnentrokken. Om de bevrijding te herdenken heeft Visit Zuid-Limburg een brochure ontwikkeld met bijzondere foto’s en verhalen over de bevrijding van Zuid-Limburg en de mooiste activiteiten om de bevrijding te vieren. De brochure wordt eind juli verspreid met een oplage van 13.250 stuks.  Haal hem gratis op bij een van de Visit Zuid-Limburg shops, servicepunten en folderposten of download hem via www.visitzuidlimburg.nl/bevrijding.

Bevrijdingsactiviteiten Vist Zuid-Limburg

Alle gemeenten in Zuid-Limburg staan stil bij het 75 jarig bevrijdingsjubileum. Dit doen zij door te herdenken, te vieren en te verbinden. Zo zijn er speciale bevrijdingsroutes ontwikkeld en worden er historische stoeten, lezingen, concerten en unieke rondleidingen georganiseerd.

Bevrijdingsbrochure

In de bevrijdingsbrochure vindt u een overzicht van de vele georganiseerde (bevrijdings)activiteiten en bezienswaardigheden per Zuid-Limburgse gemeente en hoe men online meer informatie kan vinden. Op veel locaties in Zuid-Limburg is de invloed van de Tweede Wereldoorlog nog goed zichtbaar. Ontdek ondergrondse geheimen in de mergelgrotten, bezoek unieke musea zoals het Oorlogsmuseum Eyewitness in Beek of het Fort Eben-Emael, net over de grens bij Maastricht. Bij een bezoek aan de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten, waar 8.302 militairen zijn begraven, zie en voel je pas echt wat vrijheid betekent.

Bevrijdingsverhalen & tijdlijn op Visit Zuid-Limburg

Nadat de geallieerden Mesch binnenvielen, werd Zuid-Limburg in een rap tempo bevrijd. Echter moesten meerdere plaatsen langer op vrijheid wachten. De huidige gemeenten Vaals en Kerkrade werden pas in oktober 1944 bevrijd. In het Smalste stukje van Nederland werd nóg langer gevochten: Susteren en Echt werden pas op 17 en 18 januari 1945 bevrijd.

Amerikaanse Begraafplaats Margraten 25.8.14

In de bevrijdingsbrochure kan middels een overzichtelijke plattegrond en tijdlijn de bevrijding worden gevolgd. Ook leest u meerdere bijzondere korte verhalen van Zuid-Limburgse bevrijdingsmomenten. Ontdek het verhaal achter het codewoord ‘steeplechase’, een gevaarlijk potje voetbal in Sittard-Geleen, operatie Blackcock en de Amerikaanse brouwersknecht in de Brand Bier brouwerij.

Visit Virtual Reality film

De bevrijding van Zuid-Limburg is een belangrijk punt in de Zuid-Limburgse geschiedenis. Dit stukje geschiedenis is daarom opgenomen in de bijzondere Visit Zuid-Limburg Virtual Reality film ‘Bron van Europa’. Met unieke droneshots zweeft u onder andere over de Amerikaanse Begraafplaats. Ervaar het zelf bij een bezoek aan de Visit Zuid-Limburg Experience in Valkenburg (Th. Dorrenplein 5, Valkenburg).

Meer informatie

Wenst u meer informatie over de 75 jaar bevrijdingsbrochure- en activiteiten, kijk dan op www.visitzuidlimburg.nl/bevrijding. Voor meer informatie over de Visit Zuid-Limburg Experience en de Virtual Reality film ‘Bron van Europa’ bezoekt u www.bronvaneuropa.eu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio