14.8 C
De Bilt

Welke vitamines en supplementen gebruik je in de zomer?

De zomer is een tijd van zon, zee en strand! Maar ook een tijd om wat extra aandacht voor je gezondheid te hebben. De warme maanden brengen namelijk ook uitdagingen met zich mee, denk aan hele hete zomerdagen, meer buiten zijn en andere eetgewoontes. In dit artikel bespreken we een aantal vitamines en supplementen die je in de zomer kunt gebruiken.

Vitamine D

Vitamine D wordt ook wel zonnevitamines genoemd. En dat is niet voor niks, onder invloed van zonlicht kan ons lichaam zelf namelijk vitamine D aanmaken in de huid. Toch kan het voor veel mensen nog steeds lastig zijn om voldoende vitamine D binnen te krijgen, ook in de zomer. Zonnebrandcrème, binnenshuis werken en kleding kunnen blootstelling aan de zon verminderen.

Probiotica

Veranderingen in je eetgewoontes in de zomer en op vakantie kunnen je spijsvertering verstoren. Ter ondersteuning van een gebalanceerd dieet, kun je probiotica supplementen gebruiken. Probiotica zijn goede bacteriën die van invloed kunnen zijn op de samenstelling en de hoeveelheid bacteriën in het lichaam, bijvoorbeeld in de darmen. Van nature vind je probiotica in voedingsmiddelen zoals gefermenteerde groenten, denk aan zuurkool.

Magnesium

Tijdens transpireren scheidt het lichaam allerlei mineralen uit, waaronder magnesium. Magnesium speelt onder andere een rol bij het behoud van sterke en soepele spieren. Dit mineraal is dan ook populair onder sporters. En net als tijdens het sporten, zweet je in de zomer vaak ook meer.

Elektrolyten

Elektrolyten zijn mineralen die elektrisch geladen zijn, je vindt ze in ons bloed, zweet en urine. Voorbeelden van belangrijke elektrolyten zijn: natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium. Bij warme temperaturen is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Via zweet verlies je niet alleen water, maar ook belangrijke elektrolyten. Elektrolytensupplementen kunnen helpen om deze verliezen aan te vullen en uitdroging te voorkomen.

Vitamine C

Vitamine C, ook wel bekend als ascorbinezuur, maakt het lichaam niet zelf aan. Je vindt deze vitamine in verschillende soorten groente en fruit zoals paprika’s, broccoli, citrusfruit en aardbeien. Vitamine C helpt het immuunsysteem en is belangrijk voor de huid. In het lichaam werkt vitamine C als antioxidant, het beschermt lichaamscellen tegen schade. In de zomer, wanneer je meer tijd buiten doorbrengt, kan een vitamine C-supplement handig zijn. Vergeet niet om je evengoed in te smeren met een goede zonnebrandcrème voordat je naar buiten gaat.

B-Vitamines

B-vitamines worden ook wel de energievitamines genoemd. Ze spelen bijna allemaal, het zijn er in totaal 8, een rol in ons energieniveau. Ze kunnen vooral nuttig zijn in de zomer wanneer je actiever bent en meer energie nodig hebt. Een B-complex supplement bevat verschillende B-vitamines.

De zomer is de perfecte tijd om te genieten van het buitenleven en actief te zijn, maar het is ook belangrijk om je gezondheid op peil te houden. Door de juiste vitamines en supplementen te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je lichaam bestand is tegen de uitdagingen van het warme weer. Raadpleeg wel altijd een gezondheidsprofessional voordat je nieuwe supplementen aan je routine toevoegt om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor jouw specifieke behoeften. Bij De Gezondheidslijn vind je diverse vitamines en supplementen, en je kunt er terecht voor advies.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio