17.2 C
De Bilt

Waarom een broedmachine een meerwaarde kan zijn

Wist je dat er eigenlijk helemaal geen broedse hen nodig is om eieren te laten uitbroeden? En dat niet alleen professionele landbouwers maar ook tal van particulieren steeds vaker gebruik lijken te maken van de mogelijkheden en voordelen die een broedmachine aanbiedt? Echter, om een beter inzicht te vergaren, raden wij jou aan om de onderstaande tekst even grondig door te nemen. Op die manier wordt duidelijk wat de mogelijkheden zijn en met welke elementen je zoal rekening dient te houden als je van plan bent om een broedmachine in huis te halen.

De aanschaf van een kwalitatieve broedmachine

Waar sommigen nog steeds de natuur haar gang laten gaan, opteren anderen voor enkele hulpstukken zoals broedmachines. Broedmachines zijn – afhankelijk van het type en de mogelijkheden – grote of kleine apparaten waarmee je in staat bent om eieren alsnog uit te broeden zonder eventuele tussenkomst van een broedse hen. Dat kan een voordeel zijn indien de hen – om wat voor reden dan ook – niet in staat is om haar eieren verder uit te broeden of wanneer er eieren moeten geproduceerd worden op vrij grote schaal zoals in bepaalde landbouwbedrijven.

Broedmachines worden dan ook gekenmerkt door een 100% afgesloten ruimte waarin het de bedoeling is om de eieren netjes geordend te plaatsen. Vervolgens zal de machine eigenhandig de temperatuur en luchtvochtigheid bepalen en eventueel automatisch aanpassen indien nodig. Echter, bestaan er nog wel broedmachines waarbij deze automatische instellingen niet aanwezig zijn en alles nog steevast met de hand moet worden ingesteld en gecontroleerd. Let er dus op in welke machine je wilt investeren.

Waarom de keuze voor een broedmachine geoorloofd is!

Net zoals bij alles, zul je ook bij het gebruik van een broedmachine tegenkanting kunnen verwachten. Toch reikt een kwalitatieve broedmachine ook heel wat voordelen én mogelijkheden aan. Zo is het in de eerste plaats een goede oplossing in situaties waarbij er geen sprake is van een broedse hen. Net zoals bij elk ander dier, kan het ook bij kippen wel eens gebeuren dat de hen geen moedergevoel ontwikkelt en bijgevolg de eieren niet zal uitbroeden. Of de hen is ziek en/ of gestorven waardoor de machine misschien wel als laatste redmiddel wordt ingezet.

Voordelen

Daarnaast kunnen broedmachines eveneens een houvast betekenen in bedrijven waar op grote schaal kuikens worden geproduceerd en bijgevolg eitjes moeten worden uitgebroed. Als je rekening houdt met de maximale broedtijd van 21 dagen en het feit dat 1 standaard hen slechts 16 eieren per keer kan uitbroeden, is de aanschaf van een kwalitatieve broedmachine in grote bedrijven alvast zijn investering meer dan waard! Bovendien is de kans op parasieten en de overdracht van bepaalde ziektes een pak kleiner bij het gebruik van een broedmachine dan wanneer de eitjes op de natuurlijke manier worden uitgebroed.

Wat is dan de beste broedmachine?

Heb je de knoop doorgehakt en besloten om op zoek te gaan naar de geschikte broedmachine, dan zul je misschien wel verwonderd zijn van de enorme keuze en het uitgebreide assortiment dat er vandaag de dag voorhanden is. Zo bestaan er – geloof het of niet – wel degelijk verschillende soorten broedmachines in allerlei formaten, uitvoeringen, designs en bijgevolg ook prijsklassen. Het komt er dus vooral op aan om niet alleen rekening te houden met jouw wensen en verwachtingen maar ook te kijken naar wat je effectief nodig hebt.

Eén van de oudere – misschien wel meest traditionele broedmachines – blijkt de zogenaamde vlakbroeder te zijn waarbij alle eitjes op één en hetzelfde niveau worden gelegd. Dergelijke machine is vrij beperkt qua mogelijkheden en bijgevolg minder geschikt voor gebruik op grote schaal. De keuze voor een motorbroeder of contactbroeder is dan ook voor de hand liggend.

Kippeneitjes

Indien het gaat om kippeneitjes dan geef je maar beter de voorkeur aan een motorbroeder. Doordat een dergelijke machine gebruik maakt van een ingebouwde ventilator, geniet je de mogelijkheid om op meerdere niveaus eitjes te gaan uitbroeden. Houd er wel rekening mee dat een dergelijk type machine net iets meer onderhoud vraagt achteraf.

Handmatig of automatisch

Bedenk dat het daarnaast ook mogelijk is om te kiezen voor een handmatige dan wel volautomatische broedmachine. Waar je in het eerste geval werkelijk alles – tot aan het keerproces toe – eigenhandig zult moeten uitvoeren; wordt in het tweede geval alles voor jou geregeld. Zo is het een luxe om te kiezen voor een machine waarbij niet alleen de temperatuur en de luchtvochtigheid maar ook het keerproces onder handen wordt genomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio