14.2 C
De Bilt

Waterontharder voor duurzame huishoudapparaten

Wist je dat zonder een waterontharder, kalk één van de voornaamste redenen is waardoor waterleidingen stuk gaan en ook bepaalde huishoudelijke apparatuur het veel sneller begeven? Gelukkig bestaan er enkele eenvoudige oplossingen, zoals waterontharders (met magneet), om de vorming van kalk te bestrijden en tegen te gaan, waardoor meerdere huishoudelijk apparaten duurzaam worden. Kortom, je vaatwasser, wasmachine en koffiezetapparaat zullen je alvast een leven lang dankbaar zijn en dat is uiteindelijk toch de bedoeling, nietwaar?

Kapotte leidingen door kalk

Dat kalk de hele boel op zijn kop kan zetten, hoeft alvast geen punt van discussie meer te zijn. Ongezuiverd water bevat natuurlijk een groot gedeelte aan kalk en allerhande bacteriën die, indien daar niets aan gedaan wordt, de waterleidingen ook effectief zullen aantasten. En jammer genoeg blijft het daar niet bij, want kapotte waterleidingen betekent nu eenmaal ook een negatief effect voor heel wat huishoudelijke toestellen die op dergelijke leidingen worden aangesloten. Denk bijvoorbeeld maar aan de vaatwasmachine, de wasmachine en eventueel het koffiezetapparaat.

Oplossing vinden de moeite waard

De moeite waard dus om het heft in eigen handen te nemen en op zoek te gaan naar enkele betaalbare doch functionele oplossingen om het kalkprobleem te verhelpen en in de toekomst zelfs te vermijden. Wist je dat er tegenwoordig heel wat waterontharders, al dan niet met magneet, op de markt worden aangeboden? Extra handig te plaatsen en bovendien vrijwel meteen gebruiksklaar. Kortom, de moeite waard om een investering op zijn minst even in overweging te nemen.

Waterleidingen

Aangezien waterleidingen en bijgevolg ook heel wat huishoudelijke toestellen leiden onder de constante aanwezigheid van kalk, is het aangewezen om de vorming van kalk te bestrijden en/ of te verhinderen. Dit kun je eenvoudig oplossen met behulp van een degelijke waterontharder, al dan niet inclusief magneet.

Het zijn over het algemeen vrij compacte en lichtgewicht apparaatjes die in staat zijn om de aanwezige kristalstructuur in het leidingwater te veranderen. Dat betekent dus dat je met behulp van een kwalitatieve waterontharder in staat bent om hard water, overigens geheel automatisch, om te zetten naar zacht water waardoor kalkvorming vermeden wordt en eventueel bestaande kalkafzetting wordt verholpen.

Magnetisme

Afhankelijk van het type waterontharder die je besluit aan te kopen, zal de werkwijze lichtjes verschillen. Zo blijkt het principe van heel wat waterontharders te rusten op de zogenaamde “ionenuitwisseling”. Daarbij worden niet alleen de calcium- maar ook magnesiumionen feilloos omgezet naar veilige natriumionen. Kies je voor een waterontharder met magneet dan steunt zijn werking op het creëren van een magnetisch veld. Hoe groter het bekomen magnetische veld hoe krachtiger de desbetreffende waterontharder uiteindelijk ook zal zijn.

Extra tips & trucs bij het plaatsen van een ontharder

Het ruime aanbod waterontharders toont aan dat er tegenwoordig keuze is op allerlei gebied gaande van formaat, tot uitvoering, vorm en ontwerp. Het is dus niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste waterontharder in het winkelmandje te plaatsen maar je bij de keuze ook bewust te zijn van bepaalde externe factoren zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid water die in het voltallige huishouden verbruikt wordt.

Waterverbruik bepalend

Zo hangt het formaat van de waterontharder alsook zijn type voornamelijk af van het totale volume aan water dat op jaarbasis gemiddeld verbruikt wordt. Logischerwijze zal een alleenstaand persoon op jaarbasis gemiddeld water verbruiken dan een gezin bestaande uit 4 leden. In het laatste geval wordt dus beter uitgekeken naar een, bij voorkeur magnetische, waterontharder met een ruim volume.

Waar te plaatsen?

Daarnaast dien je uiteraard ook aandachtig te zijn voor de plaatsing. Zo kun je, als lid van een groot huishouden, wel opteren voor een grote en krachtige waterontharder maar je moet het apparaatje natuurlijk ook wel kunnen plaatsen. Hoewel de waterontharder ook in de kelder, berging of garage kan worden gemonteerd, kiezen de meeste gezinnen er toch enigszins voor om hem boven- of onderaan de watermeter te bevestigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio