11.1 C
De Bilt

Graven naar Romeins Rimburg met 120 Duitse en Nederlandse vrijwilligers

In Rimburg-Landgraaf en Rimburg-Übach-Palenberg wordt op 25 en 26 mei een bijzonder grensoverschrijdend burgerparticipatieproject uitgevoerd. 120 Duitse en Nederlandse inwoners gaan samen op zoek naar hun verleden. Aan beide kanten van de Worm ligt een Romeins straatdorp (vicus) onder het huidige maaiveld. Deze resten zijn zo waardevol dat ze zijn beschermd als archeologisch Rijksmonument door zowel de Nederlandse als Duitse overheid.

‘We bouwen samen aan een duurzame samenwerking over de grens. Gebaseerd op onze gedeelde Romeinse geschiedenis. Ons verleden, heden en toekomst komen samen in het project Rimburg graaft/gräbt!’, volgens burgemeesters Richard de Boer van gemeente Landgraaf en Oliver Walther van Stadt Űbach-Palenberg.
‘Het project laat volgens wethouder Stijn Kropman een mooi samenspel zien van archeologie en burgerparticipatie. Op deze manier weet het de inwoners van Landgraaf en Übach-Palenberg op een betekenisvolle manier te verbinden’.

10 putten in Rimburg van 1 vierkante meter

120 Duitse en Nederlandse vrijwilligers graven 5 putten in Rimburg-Langraaf en 5 putten in Rimburg-Übach-Palenberg. Natuurlijk hopen de deelnemers om de schat van de eeuw te vinden. Maar nog belangrijker is de wetenschappelijke vraagstelling van Dr. Petra Tutlies (LVR-Rijnlandse Dienst voor Bodemmonumentenzorg) en Hilde Vanneste (Regioarcheoloog Parkstad): ‘We weten al heel veel van Romeins Rimburg, door het Duitse en Nederlandse onderzoek in de 20st eeuw. Toch kennen we nog niet de complete grootte van het Romeinse dorp/vicus. En daar zijn we heel erg benieuwd naar.’

Evenement

Iedereen is welkom op zaterdag 25 en zondag 26 mei. Van 13.00u tot 17.00u kunt nu naar de graafactiviteiten te komen kijken. Er is een uitgebreid programma voor klein en groot in café d’r Eck en in de tuin van kasteel Rimburg. Kinderen kunnen naar hartenlust meedoen aan verschillende workshops. Ondertussen kunnen ouders en grootouders genieten van een informatiemarkt en lekkere hapjes. En als kers op de taart presenteren we in de tuin van Kasteel Rimburg een heus Romeins legerkamp.

Tussen schat en scherf

Veel inwoners in Landgraaf en Übach-Palenberg hebben al wat Romeinse voorwerpen gevonden in hun tuin. Maar ze weten vaak niet wat het is. Op zondag 26 mei zijn 5 Duitse en Nederlandse specialisten in Rimburg. Ze zullen de voorwerpen gratis onderzoeken om te kijken of ze het kunnen herkennen. In samenwerking met Riemst, Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Voerendaal, Heerlen, Simpelveld, Kerkrade.

Praktisch

Inschrijven voor het evenement is niet noodzakelijk. Voor meer informatie kijk op www.viabelgica.eu.

Partners

Dit project komt tot stand dankzij de unieke samenwerking tussen de gemeente Landgraaf, de gemeente Übach-Palenberg, Regio Deal Parkstad Limburg, Via Belgica, LVR (Landesverrein Reinlands), Römerstrasse en Constructing The Limes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio