14.9 C
De Bilt

Grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling

Werkgevers en werkzoekenden in Nederlands en Belgisch Limburg worden voortaan actief geholpen met het vinden van personeel en werk aan de andere kant van de grens. Met de oprichting van de ‘Service Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling’ (SGA), worden bedrijven en arbeiders aan beide zijden van de grens aan elkaar gekoppeld.

Samenwerking

De gemeenten Maastricht en Sittard-Geleen, UWV, werkgeversservicepunt Podium 24 en de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB), hebben afgelopen week hun handtekening gezet onder het samenwerkingscontract. Met ondersteuning van de provincie Limburg en de Arbeidsmarktregio Zuid-Limburg, is de ‘SGA Euregio Maas-Rijn’ opgericht.

200 mensen aan

Doel van de nieuwe organisatie is om in de komende twee jaar 200 mensen aan een baan over de grens te helpen. Om dat te realiseren worden vraag en aanbod over de grens meer en beter op elkaar afgestemd. De ‘SGA’ wordt bemenst door het ‘Werkgeversservicepunt Westelijke Mijnstreek’ en ‘Podium24’. ‘Podium24’ is het Werkgeversservicepunt van Maastricht – Heuvelland. Zij verbinden en adviseren ondernemers inzake invulling van de Participatiewet.

Focus op drie sectoren

De focus ligt op drie sectoren binnen de arbeidsmarkt: de klantenservicebedrijven in Maastricht, de logistieke sector in de Westelijke Mijnstreek en de detailhandel/leisure in Belgisch Limburg. Om mensen snel en gericht aan werk te helpen, wordt de (succesvolle) vraaggerichte aanpak van de werkgeversservicepunten gehanteerd. Vraag en aanbod worden bij elkaar gebracht op locatie bij de werkgevers. De backoffice wordt ondergebracht bij het Maastricht International Centre. Hier is ook het Grensinformatiepunt Maastricht gevestigd. Dit centrum beantwoordt vragen van grenswerkers over renteaftrek van een hypotheek, belastingen, sociale zekerheid en dergelijke.

Netwerk en barrières

De oprichting van de SGA Euregio Maas-Rijn helpt niet alleen werkgevers en werkzoekenden. De partners kunnen door de samenwerking ook hun eigen netwerken en bestanden meer op elkaar gaan afstemmen. Daarnaast kunnen de barrières die er ongetwijfeld zullen zijn, snel aangepakt worden door het kennisinstituut ITEM dat zich richt op het wegnemen van juridische barrières zoals diploma-erkenning en discriminerende verschillen in wetgeving. 

SGA

De nieuwe SGA maakt gebruik van de kennis en ervaringen die zijn opgedaan met de al twee jaar bestaande SGA Aken Eurode. In die samenwerking is Parkstad Limburg verbonden met de Region Aachen. Uiteraard zullen er verbindingen tussen beide SGA’s worden gelegd om werkgevers aan de beste werknemers te helpen en de werkzoekende aan een baan in België of Duitsland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio