12.6 C
De Bilt

18 april krijgt Zutphen 27 nieuwe Stolpersteine

Op dinsdag 18 april legt de Stichting Stolpersteine op acht adressen in Zutphen 27 nieuwe Stolpersteine. De stenen worden in het trottoir geplaatst, voor huizen van meestal Joodse inwoners uit Zutphen die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. Dit keer legt de Stichting ook vijf Stolpersteine voor een Sinti familie die bij de zigeunerrazzia van mei 1944 zijn weggevoerd en vermoord in Auschwitz. Familielid Zoni Weisz overleefde de oorlog en nam het initiatief hiervoor.

Maandagavond 17 april: openbare avond in Dat Bolwerck in Zutphen

Op maandagvond 17 april is vanaf 19.30 uur een openbare avond in Dat Bolwerck (Zaadmarkt 110-112 in Zutphen). Daar spreken burgemeester Wimar Jaeger, kunstenaar Gunter Demnig en familieleden en nabestaanden. De Stichting Stolpersteine Zutphen geeft deze avond meer informatie over de Stolpersteine in onze gemeente en biedt aanvragers en nabestaanden de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en de herinnering levend te houden.

Messing steentjes in het trottoir

Stolpersteine zijn messing steentjes waarmee de vervolgingsslachtoffers van het nationaal-socialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Op elk steentje staat de naam van één slachtoffer. Daaronder staan geboortejaar, plaats en datum van arrestatie en als laatste de plaats en datum waar het slachtoffer werd vermoord of is overleden. Je vindt de Stolpersteine in het trottoir voor de vroegere woningen van de slachtoffers. In zeker 28 Europese landen liggen inmiddels bijna 100.000 Stolpersteine.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio