14.5 C
De Bilt

Berkelruïne op zondag 21 mei te beklimmen

De Berkelruïne is zondagmiddag 21 mei tussen 13.00 en 17.00 uur open. De toegang is gratis. Afgelopen maand trok de eeuwenoude poort honderden bezoekers. Net als toen zullen ook komende zondag monumentgidsen van het Gilde de bezoekers ontvangen.

Sinds vorige maand is de Berkelruïne maandelijks open tijdens de koopzondag. Meestal is dat op de laatste zondag van de maand, maar omdat de laatste zondag van deze maand eerste pinksterdag is, is dat nu een week eerder: zondag 21 mei.

Berkelpoort van 1325

De bouw van de Berkelpoort startte in 1325. Wie de ruïne zondag bezoekt, kan een presentatie in woord en beeld bekijken over de bouw en restauraties van de poort door de eeuwen heen. In de veertiende eeuw werden bijvoorbeeld de houten schuifdeuren vervangen door smeedijzeren valhekken en in de vijftiende eeuw werd een poortwachtershuisje toegevoegd. In de loop van de tijd is de poort ook meerdere keren gerestaureerd.

Bij de laatste keer (tussen 2010 en 2012) was het uitgangspunt de ruïne terug te brengen in de staat van 1888-1890. De poort bevat nog veel oude details, die de gidsen graag aan de bezoekers laten zien. Zij kennen de periodes van verval en herstel, weten waarom de muur zo scheef staat en waarom een van de poorten half dichtgemetseld is.

Berkel van historisch belang

De Berkel is niet meer die belangrijke handelsader die het ooit was, maar het samenspel van die twee biedt een mooie kans om weer meer over de historie van de stad Zutphen te ontdekken. De monumentengidsen staan klaar om hun verhalen over deze ruïne te delen en het is natuurlijk ook uniek om eens vanaf deze poort over de Berkel en de stad te kijken; vanaf de poort kun je alle torens van de stad zien.

Meer monumenten open

Het Erfgoedcentrum Zutphen wil het erfgoed graag toegankelijk maken voor publiek. Niet alleen de Berkelruïne, ook de Burgerzaal en de Wijnhuistoren zijn zondagmiddag geopend. Deze monumenten kunnen elke donderdag tot en met zondag van 13.00 en 17.00 uur gratis worden bezocht. De Sint-Janskerk is elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur toegankelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio