5.9 C
De Bilt

Goede zorg en opvoeding belangrijk in Aalten

Aalten – Wethouders Wikkerink en Te Lindert hebben deze week organisaties in het sociaal domein uitgenodigd te praten over goede zorg en opvoeding in een tijd waarin de gemeente meer grip moet krijgen op de zorgkosten. Begin juli stelde de gemeente het Transformatieplan sociaal domein vast. Dit plan bevat een keur aan maatregelen waarmee een ander manier van denken wordt gestimuleerd, zowel bij medewerkers van de gemeente als bij inwoners.

Transformatieplan

Het Transformatieplan biedt handvatten om de steeds grotere kloof tussen uitgaven en inkomsten voor zorg aan inwoners te verkleinen. Om ideeën over goede zorg en opvoeding uit te wisselen nodigt de gemeente de organisaties uit om met hen in gesprek te gaan.

Kijk op sociaal domein moet veranderen

“Duidelijk is dat de manier waarop wij – maar ook de inwoner zelf – naar zorgvragen kijken, ook bij opvoeding, moet veranderen. Vanuit dit besef hebben wij een ‘Transformatieplan sociaal domein’ opgesteld. Voor nagenoeg alle plannen geldt dat we, om ze te laten slagen, steun en begrip nodig hebben van alle betrokkenen: inwoners, zorg- en welzijnsorganisaties, zorgverleners en verwijzers. We kunnen dit alleen samen” aldus de wethouders Wikkerink en Te Lindert.

Bewust omgaan met zorg en opvoeding

De gemeente vraagt inwoners te helpen het tij te keren. Om bewuster om te gaan met zorg(vragen) en zo de uitgaven naar beneden te brengen. Natuurlijk betekent dat niet dat inwoners die zorg of hulp bij opvoeding nodig hebben, die zorg of hulp niet meer krijgen. Wel vraagt de gemeente kritisch mee te blijven denken bij vragen en problemen bij inwoners. Wat is precies het probleem en waarmee is iemand geholpen? Is er hulp in de familie of omgeving? Zijn er andere voorzieningen die een oplossing kunnen zijn? Daarna of aanvullend kan de gemeente wellicht helpen.

Inzetten op preventie

Een andere belangrijke pijler van het Transformatieplan is maximaal inzetten op preventie. Voorkomen dat mantelzorgers de zorg voor een naaste niet meer volhouden, vroeg signaleren van betalingsproblemen, groepsaanbod voor ouders en opvoeders, soms als vóórdat ze ouders zijn…Het zijn zomaar wat voorbeelden waarmee voorkomen kan worden dat inwoners ‘vast lopen’ en vervolgens (dure) individuele zorg en ondersteuning nodig hebben om weer vooruit te kunnen.

Jaarlijks tekort van 3 miljoen

De afgelopen jaren is de vraag van inwoners naar zorg en ondersteuning fors toegenomen. In combinatie met de steeds hogere én achterblijvende vergoeding van het Rijk, zorgt dit inmiddels voor een kloof van zo’n 3 miljoen euro tussen zorguitgaven en –inkomsten per jaar. Als de gemeente niet ingrijpt loopt de zorg voor alle inwoners en uiteindelijk de werkgelegenheid van zorgpersoneel gevaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio