Nieuwe composiet brug uit een stuk voor verbinding Nijenburgerweg – Boekelermeer

Alkmaar Er komt een nieuwe brug over de Ringsloot op de Nijenburgerweg. Bijzonder is dat de nieuwe brug van composiet uit één stuk bestaat. Deze wordt in een keer op de fundering geplaatst. De brug is tijdens de werkzaamheden van 22 november tot en met 24 december afgesloten. Voetgangers, fietsers, bromfietsers en ontheffinghouders moeten rekening houden met een langere reistijd.

De brug die Heiloo met de Boekelermeer verbindt is in slechte staat. Door vele schades en reparaties voldoet regulier onderhoud niet meer. Na ruim 50 jaar vervangt de gemeente de betonnen brug voor een nieuwe brug van composiet. De brug is iets breder dan de oude. Verkeer kan elkaar hierdoor makkelijker en veiliger passeren.

Composiet: duurzaam en onderhoudsvriendelijk

Composiet is ongevoelig voor schimmels en vocht, bestand tegen Uv-straling en extreme temperatuurswisselingen. Het is vormvast en sterk. De nieuwe brug gaat maar liefst 100 jaar mee en vraagt op het schoonspuiten na nauwelijks onderhoud. Een zeer duurzaam en onderhoudsvriendelijk alternatief. De brug kan worden hergebruikt. Je kunt de brug in zijn geheel verplaatsen naar een andere locatie of het materiaal verwerken als nieuwe grondstof in andere producten.

Wethouder Peter van Diepen: “Het gebruik van nieuwe en duurzame materialen krijgt in onze gemeente veel aandacht. Het levert de gemeente maar ook het milieu veel voordeel op. De nieuwe brug van composiet kan maar liefst 100 jaar mee, letterlijk een eeuwigheid. Ook is er weinig onderhoud nodig en het materiaal kan na gebruik gerecycled worden”.

Vervoer en plaatsen nieuwe brug

De brug bestaat uit een stuk composiet en wordt prefab gefabriceerd in Rotterdam. Met speciaal transport wordt de 5 meter brede brug naar de definitieve locatie vervoerd. Een kraan tilt de brug van de wagen en legt deze op de nieuwe fundering. Na plaatsing van de brug moet de weg aan beide kanten opnieuw aangesloten worden.

Bereikbaarheid

Om de werkzaamheden veilig uit te voeren is de (fiets)route via de Nijenburgerweg over de Ringsloot naar de Boekelermeer afgesloten voor doorgaand verkeer: voetgangers, fietsers, bromfietsers en ontheffinghouders. De omleidingsroutes staan aangegeven met borden en lopen via: de Kennemerstraatweg – Kanaalweg en via Kennemerstraatweg – Heilooër Tolweg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img