17.6 C
De Bilt
donderdag, 18 augustus 2022

Wat worden de spelregels voor duurzame energieopwekking in Westfriesland?

WestfrieslandDe zeven Westfriese gemeenten hebben voor het eerst samen een enquête uitgezet. Het doel: inwoners betrekken bij de vraag hoe we duurzame energieopwekking kunnen inpassen in de regio. 18.000 mensen hebben via een willekeurige steekproef een brief gekregen met het verzoek de enquête in te vullen, maar elke inwoner mag zijn mening geven.

Westfriesland wil energieneutraal worden. Dat betekent dat alle energie die de regio gebruikt uit duurzame bronnen komt, zoals de wind en de zon. Om dat doel te bereiken, zijn er heel veel kleine en grote maatregelen nodig op het gebied van besparing, alternatieve warmte en dus ook van duurzame opwekking. Voor dat laatste hebben de gemeenten met elkaar een Regionale Energiestrategie (RES) opgesteld.

Allemaal Westfriezen

Eerder is in deze strategie in overleg met inwoners en andere betrokkenen bepaald waar er mogelijkheden zijn voor de opwekking van zonne- en windenergie (de zoekgebieden). Ook hebben sommige gemeenten verklaard geen nieuwe windmolens op hun grondgebied te willen (Medemblik, Stede Broec, Hoorn en Opmeer). Dat blijft staan. Toch is de enquête bedoeld voor alle inwoners en bevat hij vragen over zonne- en windenergie. Dat is bewust. We zijn allemaal Westfriezen. De windmolens in de ene gemeente beïnvloeden ook de leefomgeving van de mensen in de andere gemeente. Het streven is om een goed regionaal beeld te krijgen.

Spelregels

De enquête moet antwoord geven op vragen als: hoe is duurzame bron goed in te passen in het Westfriese landschap? Hoe kunnen inwoners hiervan profiteren? En welke bijdrage kan het boerenerf leveren? Uiteindelijk worden de uitkomsten gebruikt om ‘spelregels’ op te stellen voor ontwikkelaars die in de zoekgebieden aan de slag willen met duurzame energie, afhankelijk van de voorwaarden die in de gemeentes al gesteld zijn (wel of geen wind).

De enquête invullen kan tot en met 15 mei

Kortom, als inwoners willen aangeven wat zij belangrijk vinden aan zonne- en windenergie in Westfriesland, dan is deze enquête de uitgelezen kans. De enquête is te vinden op www.moventem.nl/westfriesland en kan ingevuld worden tot en met 15 mei. Hier staat ook een uitgebreidere toelichting over het hoe en waarom van duurzame opwekking in Westfriesland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio