12.6 C
De Bilt

Resultaten onderzoek schoolspreiding: aanbod voldoende, aanmelding en spreiding kan beter

In september 2021 sloot de Prins Willem Alexanderschool (PWA) in de wijk ‘t Hart. Dat had gevolgen voor de kinderen en hun ouders. Want de kinderen gingen naar een andere school en niet alle kinderen konden naar een school van eerste keus. De scholen, besturen en de gemeente willen dat alle kinderen in de gemeente naar een fijne school in de buurt kunnen. We onderzochten of er knelpunten zijn waar een oplossing voor nodig is.

De onderzoeksopdracht voor schoolbesturen

Het onderzoek richtte zich op het aannamebeleid, wachtlijsten, leerlingenprognoses en schoolspreiding in de gemeente Soest. Onderwijsadviesbureau InterZin deed dit onderzoek in opdracht van Gemeente Soest en het Platform Onderwijs Soest-Soesterberg (bestuurlijk overleg met acht lokale/regionale stichtingsbesturen). Daarbij vroeg InterZin ook aan ouders van kinderen van 0 tot 7 jaar oud hoe ze over deze onderwerpen dachten.

Uitkomsten onderzoek

  • De aanmeldprocedure verschilt per school. Dat is onduidelijk.
  • Er zijn genoeg scholen voor de kinderen in de gemeente.
  • Er is genoeg keuzevrijheid in verschillende soorten onderwijs.
  • In de kern Soest zijn de scholen niet goed over het dorp verspreid. Aan de noordkant (Boerenstreek) zijn er te weinig scholen voor het aantal kinderen. De afstand tussen huis en school is daardoor groter. Ouders vinden dat hun kinderen daarom niet alleen naar school kunnen fietsen.
  • In Soesterberg zijn de scholen vooralsnog wel goed over het dorp verspreid. Dat vinden ouders ook. Dit is wel een aandachtspunt met de groei van Soesterberg.
  • Er komen weer meer leerlingen de komende jaren. Daarbij houdt het onderzoek rekening met geplande woningbouw.

Deelname ouders

Wethouder Onderwijs- Liesa van Aalst- “Ik wil graag alle ouders en de scholen bedanken voor de deelname aan dit onderzoek. Het onderzoek geeft ons heldere inzichten over het onderwijs in Soest en hoe ouders dit ervaren. Met de uitkomsten van het onderzoek zijn we aan de slag samen met de schoolbesturen “. 

Wat doen gemeente en scholen met de uitkomsten?

Aanmelden wordt duidelijker

De wijze van aanmelden wordt voor alle scholen hetzelfde. En er komt één centrale website met informatie over hoe je kinderen aanmeldt. Op die site komt ook informatie over de scholen. Ouders zien straks in één keer waar ze uit kunnen kiezen in onze gemeente. Zo wordt het makkelijker om een school in de buurt te kiezen die het best bij een kind past.

Voorzitter POSS Martijn van Elteren

“Een jaar geleden kregen we een eerste beeld. We gingen toen gelijk aan de slag. Eerst met betere informatie voor ouders en verzorgers die een school zoeken. Vanaf maart vind je informatie over alle verschillende scholen in de gemeente op één website. Daar staat ook hoe het aanmelden werkt. Daarnaast stemmen we nu beter af tussen kinderopvang, scholen en gemeente. Hierdoor is de overstap van kinderopvang naar school soepeler. De komende tijd onderzoeken we met de gemeente hoe we voor goede, duurzame gebouwen kunnen zorgen voor de toekomst. Wij kijken positief naar deze stappen. En we hebben vertrouwen in de eerste resultaten daarvan.”

Spreiding zorgvuldig afwegen

Wethouder Onderwijshuisvesting – Karin Scholten – wil zorgvuldig naar de spreiding van scholen kijken. “Op basis van het onderzoek klinkt het misschien logisch om een school te verplaatsen. Maar dat moet ook uitvoerbaar zijn. Die keuze maken we niet zomaar.”

De gemeente actualiseert momenteel het beleid voor huisvesting van onderwijs en andere maatschappelijke voorzieningen. Daar neemt de raad in 2024 een besluit over. Daarna maakt de gemeente een concreet en haalbaar uitvoeringsplan. In het nieuwe beleid en uitvoeringsplan kijkt de gemeente samen met het onderwijs of en hoe ze de spreiding van scholen kunnen verbeteren in de toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio