11.8 C
De Bilt

Europese Immunologen slaan nieuwe bruggen in Amsterdam

Amsterdam – Ruim 3000 Europese immunologen komen 2-5 september in de Amsterdamse RAI bijeen voor hun driejaarlijks congres, het European Congres of Immunology (ECI). Immunologen bestuderen afweerreacties die ons lichaam ontwikkelt na aanraking met micro-organismen, in levende (infectie) of in verzwakte (vaccinatie) vorm.

Afweersysteem gebruiken tegen ziekteverwekkers

Marieke van Ham, hoogleraar biologische immunologie en hoofdorganisator van het congres: “Het succes van de vaccinatieprogramma’s – de meest effectieve medische ingreep van de afgelopen 100 jaar – laat zien hoe efficiënt het afweersysteem gericht kan worden tegen ziekteverwekkers. De huidige kennis van de mechanismen van deze succesvolle afweerreacties gebruiken we nu om therapieën te ontwikkelen voor aandoeningen waar nog geen optimale behandelingen voor bestaan.”

Nieuwste inzichten

De Europese immunologen zullen de nieuwste inzichten en ontwikkelingen delen en bediscussiëren. Daarnaast zal de nadruk liggen op het ontwikkelen en toepassen van nieuwe immunologische therapieën op het gebied van kankerbestrijding, auto-immuunziekten en nieuwe vaccins:
  1. Alhoewel het afweersysteem zich in eerste instantie heeft gevormd om bacteriën, virussen en schimmels het hoofd te bieden, blijkt het ook uitstekend gericht te kunnen worden tegen sommige tumoren. Nieuwe behandelingen, zoals het toedienen van in het laboratorium vermeerderde kanker-specifieke afweercellen, worden in snel tempo geïntroduceerd. Een aantal geeft zelfs reëel uitzicht op permanente genezing.
  2. Bij afwijkingen van het afweersysteem worden of lichaamseigen organen aangevallen (auto-immuunziekten) of reacties gevormd tegen onschuldige stoffen (allergieën). De kennis over de wijze waarop afweerreacties worden gecontroleerd biedt nu nieuwe mogelijkheden om met medicijnen belangrijke afweerremmende moleculen te stimuleren of afweerbevorderende moleculen te blokkeren. Patiënten met deze aandoeningen kunnen zo gerichter en dus beter behandeld worden.
  3. Ziekteverwekkers zoals HIV en de malariaparasiet kennen nog geen effectief vaccin en hebben een enorme impact op de gezondheid in landen in ontwikkeling. Veel onderzoek wordt verricht om zulke vaccins te ontwikkelen. Dat geldt ook voor vaccins tegen opdoemende ziekteverwekkers zoals Ebola. Ook in de westerse wereld zullen nieuwe vaccinatieprogramma’s worden ontwikkeld. Een belangrijk aandachtspunt hier is om met name de ouder wordende mens beter te beschermen tegen infectieziekten, zoals griep en waterpokken.

Overdragen van kennis

Naast kennis vergaren is het overdragen van kennis belangrijk voor de organisatoren van ECI2018. Ter gelegenheid van ECI2018 wordt, in samenwerking met Stichting Biowetenschappen en Maatschappij van ZonMW, een Cahier uitgebracht met de titel ‘Ons afweersysteem – Hoeder, mediator en verrader’. Hier vertellen mensen hun verhaal over de impact van een ziekte op hun leven en het effect van behandelingen. Vervolgens vertellen immunologen en artsen vanuit hun vakgebied hoe het afweersysteem bij de ziekte betrokken is en welke behandelingen er zijn en worden verwacht. Het Cahier wordt op de ECI2018 gepresenteerd en daarna verspreid onder middelbare scholen, huisartsen (voor de wachtkamers) en andere belangstellenden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio