14.5 C
De Bilt

Historische puien terug in Haarlem

De binnenstad van Haarlem had vroeger veel historische winkelpuien. De gemeente Haarlem wil die graag terugbrengen. Eigenaren van een winkel of horecapand kunnen subsidie krijgen om hun pui te restaureren. De gevel op Kruisweg 42 is als eerste met deze subsidie aangepakt. De komende 4 jaar kunnen eigenaren van historische winkels- en horecapanden in de binnenstad subsidie krijgen voor het terugbrengen van hun puien in de originele staat. Het erfgoedteam van de gemeente helpt met bouwhistorisch advies.

De binnenstad van Haarlem heeft een rijke geschiedenis. De winkelstraten zijn hier een belangrijk onderdeel van. De historische puien zijn hierbij voor de uitstraling erg belangrijk. Helaas is er door betimmering of wijzigingen van de pui in de loop van de tijd veel verloren gegaan.

Hulp bij herstel puien

De gemeente Haarlem is er om te helpen bij het herstellen. Als uw pand in de binnenstad ouder is dan 50 jaar, komt u in aanmerking. Voor het opknappen van historische gevels kunt u nu tot €15.000 aan subsidie krijgen. Per jaar is maximaal € 100.000 beschikbaar. Naast geld krijgt u ook advies van het team Erfgoed. De subsidieregeling geldt voor 4 jaar. Na 3 jaar bekijkt de gemeente of het wenselijk is om de regeling te verlengen. De gerenoveerde gevel op Kruisweg 42 is het eerste resultaat van deze subsidieregeling.

Meer informatie

Op de webpagina Herstel historische winkelpuien vindt u meer informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio