Amsterdam – Ruim twee derde van de Nederlandse pubers verkiest chillen met vrienden en bankhangen boven sporten. Gemiddeld brengt de helft van de jongeren tussen de 10 en 18 jaar acht uur per dag zittend door. Dit blijkt uit de Nationale Puberenquête onder bijna 2000 pubers.
Puberenquête
De enquête is uitgevoerd door Buro Bloei uit Amsterdam, een advies- en begeleidingspraktijk voor kinderen, pubers en ouders van orthopedagoog Mariëlle Beckers en ontwikkelingspsycholoog Sonja Borgsteede. Ze maken zich grote zorgen omdat steeds minder pubers aan sport doen. Om het tij te keren presenteren ze deze maand hun boek Kom van die bank af!.
In beweging krijgen
‘Ons doel is om pubers aan het bewegen te krijgen, minimaal één uur per dag’, zeggen Beckers en Borgsteede. ‘Bewegen voor pubers is zo belangrijk omdat ze daardoor een betere conditie krijgen, meer zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen ontwikkelen en minder vatbaar zijn voor stress en depressies. Daarnaast leidt bewegen bij pubers tot betere schoolprestaties.’
Ouders weten geen raad
Ouders weten zich vaak geen raad met hun bankhangende pubers. Uit de Puberenquête blijkt dat 60% van de ouders niet weet hoe ze hun kroost in beweging moeten krijgen. Volgens orthopedagoog Beckers spelen ouders echter een sleutelrol in het beweeggedrag van hun puber. ‘Je motiveert je kind het beste door zelf te sporten en dat vol te houden. Wat je zeker niet moet doen is je puber dwingen om in beweging te komen’.
Buro Bloei
De Nationale Puberenquête is samengesteld door Buro Bloei in samenwerking met Uitgeverij Lucht. Uit eerdere cijfers van de Gezondheidsenquête (CBS-2016) bleek dat ruim 70% van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar niet voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB), namelijk dagelijks minimaal een uur matig intensief lichamelijk actief zijn.
In het boek Kom van die bank af! van Borgsteede en Beckers worden wetenschappelijke inzichten in de effecten van bewegen voor pubers afgewisseld met tips voor ouders, verzorgers, trainers en coaches.