9.2 C
De Bilt

Overbieden woning Zaandam: hoe ga je daarmee om?

Zaandam – Overbieden hoort tegenwoordig bij het spel dat ‘huizen kopen’ heet. Vooral in de Randstad laten kopers van een woning de vraagprijs massaal achter zich en komen met een nóg hoger bod. Dat terwijl de huizenprijzen daar al de pan uit rijzen. Zo ook in Zaandam, maar hoeveel geld is slim om over te bieden?

Krapte op de woningmarkt

Ondanks de huidige soms surrealistische coronacrisis blijft er krapte op de woningmarkt. Hoewel het aantal aangevraagde bezichtigingen volgens onderzoek iets afneemt, blijven de huizenprijzen steevast stijgen. Bij dik tweederde van de huizen bieden kopers zelfs dik boven de vraagprijs. Het zijn daarbij geen kleine bedragen die kopers ‘vrijwillig’ meer betalen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt bij 1 op de 20 woningen (5%) de verkoopprijs meer dan 10% boven de vraagprijs! Amsterdam spant de kroon met een gemiddeld bedrag van 5% dat boven de vraagprijs ligt. 

Overbieden in Zaandam

Mocht de huizencrisis in Amsterdam voor jou te veel van het goede zijn, maar wil je niet te ver van de stad vandaan wonen? Dan is het raadzaam om in de omliggende steden te kijken. In Haarlem wordt bijvoorbeeld gemiddeld ‘slechts’ 1% boven de vraagprijs neergelegd voor een huis. Ook in Zaandam wordt over het algemeen over de vraagprijs heen geboden, maar daar ligt het bedrag gemiddeld tot 2% boven de vraagprijs. 

Tips bij overbieden in Zaandam

Stel nou dat jij je droomplek in Zaandam gevonden hebt: wat is dan slim om te doen? Je wilt uiteraard niet achter het net vissen, maar anderzijds ook niet te veel overbieden. Het kan helpen om te kijken of in dezelfde buurt nog vergelijkbare woningen verkocht zijn. In het Kadaster bestel je voor een klein bedrag koopsominformatie. Dit kan erg helpen voor de sterke onderhandelingspositie. Het is daarbij ook slim om aan te kloppen bij een aankoopmakelaar in Zaandam. Deze kan je gelijk helpen met alle financiën om te zien hoe ver jij boven de vraagprijs in Zaandam kunt zitten.

Risico’s van overbieden in Zaandam

Het overbieden bij een koophuis is niet zonder risico’s. De bank financiert namelijk slechts alleen de taxatiewaarde van het nieuwe koophuis. Het geld dat je hierboven wilt bieden, moet je dus zelf inleggen. Deze kosten komen dus bovenop de aankoopkosten van meestal 6% die je al zelf dient neer te tellen. Stel dus voor jezelf vooraf een absolute grens van hoeveel je kunt overbieden. 

Niet alleen bij het kopen van een huis in Zaandam is het handig om de hulp in te schakelen van professionele hulp. Ook bij een huis verkopen in Zaandam is de hulp van een makelaar wenselijk. Doordat de prijzen zo enorm stijgen, is het zoeken naar een goede verkoopprijs. Tot hoe ver kun je gaan? Bij dit soort kwesties is hulp dan altijd welkom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio