6.4 C
De Bilt

Bakfiets zoekt de hitte op in Arnhem

Dinsdag 19 juli rijden onderzoekers van Wageningen University & Research op een bakfiets door Arnhem om hitte te meten. Aan boord nemen ze apparatuur mee om de temperatuur, wind, luchtvochtigheid en straling te meten tijdens deze hete zomerdag. Door de metingen krijgen we inzicht hoe warm het wordt in de stad en begrijpen we beter welke invloed gebouwen, asfalt en tegels maar ook groen en water op deze hitte hebben. Mede op basis van de metingen maakt de WUR een hittekaart van Arnhem.

Klimaatverandering

Door de klimaatverandering worden de zomers steeds heter. Asfalt, bakstenen en tegels nemen overdag veel warmte op. Deze warmte raken ze ’s nachts moeilijk kwijt. Hierdoor warmt de stad tijdens een hittegolf steeds meer op waardoor ook de binnentemperatuur in woningen onaangenaam kan stijgen. Wethouder klimaatadaptatie Cathelijne Bouwkamp: ‘De klimaatverandering wacht niet op ons.

Dat merk je ook de afgelopen dagen weer. We móeten de hittestress in de stad te lijf. Alleen zo houden we de stad leefbaar. Met deze hittekaart kunnen we straks zien op welke plekken de stad te snel opwarmt en vervolgens nagaan hoe dat komt en welke maatregelen nodig zijn om deze hittestress tegen te gaan.’

Gebruik hittekaart

De gemeente Arnhem wil onder andere in ruimtelijke plannen en bouwprojecten hittestress voorkomen en tegengaan. De hittekaart is daarbij belangrijk om te bepalen waar de opgave het grootst is. Dit is onderdeel van de Arnhemse Strategie Klimaatadaptatie. Om de ernstige gevolgen van hittestress tegen te gaan, gaat de gemeente Arnhem de komende jaren een koel netwerk realiseren in en rond de binnenstad en in Kronenburg en omgeving. ‘Onderdeel van het koele netwerk is de Steenstraat.

Dit is één van de hitteplekken waar we samen met bewoners en ondernemers extra bomen hebben aangeplant en ruim 300 vierkante meter steen door groen hebben vervangen’, aldus Bouwkamp. ‘Dit levert meer schaduw op en zorgt zo voor verkoeling van de straat tijdens warme dagen.’ Ook het versteende plein tussen de Madser en Winkelcentrum Kronenburg en het Sint Gangulphusplein (Presikhaaf) zijn voorbeelden van plekken waar gemeente, bewoners en bedrijven aan de slag zijn gegaan met vergroening voor meer schaduw en verkoeling.

Zelf aan de slag

Inwoners kunnen de kaart straks ook bekijken. Als zij in hittegebieden wonen, kunnen ze zelf aan de slag voor een koelere woning. Het vervangen van tuintegels door groen of het planten van bomen in je tuin of voor je raam, scheelt al gauw een paar graden. Als je met buren aan de slag wil om de buurt of rondom je eigen woning te vergoenen, dan is daar subsidie voor beschikbaar.

Ook doet Arnhem mee aan het NK Tegelwippen, waarbij het de uitdaging is om zo veel mogelijk tegels te vervangen voor planten en bomen. Door tegels te vervangen voor groen kan na een hoosbui het regenwater makkelijker de grond in zakken, waardoor er minder wateroverlast is. Ook zorgt groen voor verkoeling op hete dagen en wordt de stad een prettigere leefomgeving voor mens en dier.

Bakfiets geeft uitleg

De klimaatbakfiets stopt op 3 plekken in de stad om meer uitleg te geven over de metingen: het Gele Rijdersplein, bij de hoofdingang van Winkelcentrum Kronenburg en op de parkeerplaats van de Jumbo (Doctor C. Lelyweg 9-13). Stadsinitiatief Arnhem Klimaatbestendig is aanwezig om te laten zien wat je als inwoner kunt doen in je eigen huis en tuin om hitte te voorkomen op zeer hete dagen. Zij geven ook uitleg over welke subsidie je daarvoor kunt krijgen. Voor meer informatie: www.arnhemklimaatbestendig.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio