10.2 C
De Bilt

Gemeente Beuningen plaatst mezenkastjes tegen de eikenprocessierups

De gemeente hing vorige week 100 nestkastjes op om de overlastgevende eikenprocessierups te bestrijden. Wethouder Piet de Klein hielp de collega’s van de gemeentewerf hierbij tijdens één van zijn meeloopdagen. Verschillende mezen hadden al de lente in hun hoofd want vrijwel direct namen zij hun intrek in één van de nestkastjes. De kastjes zijn gemaakt door het Vrijwillig Landschapsbeheer Beuningen.

Mee(s)eters

We hopen daarmee koolmezen en pimpelmezen aan te trekken. Want mezen lusten best een eikenprocessierupsje op z’n tijd. Veel vogelsoorten lusten ze niet. Maar pimpelmezen en koolmezen eten deze graag. Een nest jonge meesjes kan dagelijks honderden rupsen verorberen. Zo wordt de overlast voor inwoners verminderd. Want ze zorgen in het voorjaar en zomer voor veel overlast. Dit beestje heeft namelijk brandharen die bij aanraking kunnen zorgen voor jeuk of een branderig gevoel.

Mezen hebben een trucje om af te rekenen met de brandharen van de rups. Ze slaan de rups tegen een tak. De rups laat dan van schrik al z’n brandharen schieten. Daarna kan de mees hem rustig oppeuzelen zonder brandharen in zijn bek. 

Mezenkastjes ophangen – Foto: gemeente beuningen

Eikenbomen leefomgeving eikenprocessierups

Zoals de naam al doet vermoeden leeft dit diertje op eiken. De mezenkastjes zijn opgehangen op plekken waar vorig jaar nesten aanwezig waren. Het gaat om eiken bij onder andere scholen, fietspaden en sportverenigingen. 

De kastjes zijn gemaakt door de vrijwilligers van Vrijwillig Landschapsbeheer Beuningen. Een eerdere levering is helaas verloren gegaan tijdens de brand op de gemeentewerf. De nestkastjes zijn bevestigd met speciale gecoate schroeven die niet roesten en de eikenbomen niet beschadigen.

Overige maatregelen 

Dit diertje wordt in onze gemeente al langer bestreden. Dat doen we naast met het ophangen van de mezenkastje met inzet van biologische bestrijdingsmiddelen en het wegzuigen van nesten.

Deze bestrijdingsmiddelen zijn niet gevaarlijk voor vogels. De biologische bestrijdingsmiddelen bestaan uit aaltjes (wormpjes) en bacteriën die alleen het beestje dood maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio