16.2 C
De Bilt

Bevrijdingsloop Duiven voor de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten

Zondag 5 mei is het 79 jaar geleden dat Nederland bevrijd is. In Duiven vieren we dit op gepaste wijze. In Duiven is een hoofdrol weggelegd voor de lopers van Fun Running on Sunday (FRoS). Zij staan stil bij de vrijheid door het vredesvuur in estafettevorm vanuit Wageningen naar Duiven te brengen. Daarna staat een vrijheidsontbijt op het menu in de Ogtent in Duiven. We staan deze dag ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Deze waarden zijn helaas niet vanzelfsprekend en worden in veel landen geschonden.

Ophalen vrijheidsvuur in Wageningen

In de nacht van 4 op 5 mei haalt lopersgroep FRoS in Wageningen het bevrijdingsvuur op. Via een estafetteloop van 65 km brengen de lopers het vuur naar Duiven. Eef Spies, voorzitter van FroS: “Het is goed om je te realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we daar iedere dag aan moeten blijven werken. Door het overbrengen van het vuur staan wij hierbij stil.” Dit jaar loopt burgemeester Huub Hieltjes zelf mee vanaf de start in Wageningen en niet vanaf de gemeentegrens. Onderweg stoppen de lopers bij een paar oorlogsmonumenten om een krans te leggen.

Op de Grebbeberg, de militaire begraafplaats in Oosterbeek, bij het monument aan de dijk in Westervoort en bij het gedenkteken voor de Groessese broers Jan en Piet Meuwsen. Als laatste een kranslegging om 08.20 uur bij het herdenkingsmonument aan de Burgemeester Van Dorth tot Medlerstraat. Bij het monument wordt het vuur overgedragen aan locoburgemeester Joyce Zwaga en wordt de vrijheidsvlam ontstoken.

Vrijheidsontbijt in de OGtent door gemeente Duiven

Aansluitend is in de OGtent een vrijheidsontbijt georganiseerd door de gemeente Duiven samen met een aantal Duivense organisaties, waaronder de OGtent. Burgemeester Huub Hieltjes: “Door samen te ontbijten met mensen voor wie vrijheid extra betekenis heeft, ontstaan mooie en goede gesprekken over dit thema en maken we de verbinding met de actualiteit. Hier willen we een traditie van maken. Zodat we niet vergeten hoe belangrijk onze vrijheid is.”

Tijdens het vrijheidsontbijt vinden bijzondere ontmoetingen plaats. Paul Beker, directeur van de OGtent: “Vorig jaar heb ik tijdens het ontbijt gesprekken gevoerd met ontheemden uit de Oekraïne. Zij zitten momenteel in een oorlogssituatie en dit doet mij weer realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ik kijk uit naar nieuwe gesprekken.”

De start en opening van het ontbijt is om 08.45 uur en wordt gedaan door burgemeester Huub Hieltjes en kinderburgemeester Elfi Lukkassen. Bij dit ontbijt schuiven aan:

  • de lopers van de lopersgroep FRoS.
  • Veteranen
  • Oekraïners
  • vluchtelingen
  • jongeren van Hope XXL

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio