In november 2024 is de gemeente Oosterhout gestart met het aanplanten van 8.596 m² nieuw bosplantsoen aan de Oude Dongensebaan. Wethouder Guus Beenhakker plantte gisteren de laatste boom van dit nieuwe bos. Deze aanplant compenseert de bomenkap voor de aanleg van de snelfietsroute F629 en de herontwikkeling van de wijk Slotjes-Midden.
Het aanplanten van het bos is mogelijk gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en sluit aan op het bestaande natuurgebied het Blik. Stichting Ons Dongenland heeft voor dit gebied een nieuw padenplan ontwikkeld, waarmee het bos toegankelijk wordt voor recreanten.
Fietsverbinding tussen Oosterhout en Tilburg
De snelfietsroute F629 zal Oosterhout, Dongen en Tilburg met elkaar verbinden en is onderdeel van een breder netwerk van snelfietsroutes in Noord-Brabant. Deze fietsverbinding moet inwoners stimuleren om vaker de fiets te pakken, wat het aantal autoritten vermindert en zorgt voor minder CO₂-uitstoot. Voor de aanleg van het fietspad zijn langs het Wilhelminakanaal in Oosterhout eerder bomen gekapt. Als compensatie is per gekapte boom een stuk bos van 64 m² aangeplant in het nieuwe bos aan de Oude Dongensebaan.
Nieuwe woningbouw en groene verbindingen voor Slotjes-Midden
In de naoorlogse wijk Slotjes-Midden in Oosterhout wordt al enige tijd gewerkt aan vernieuwing en herontwikkeling. Oude flats hebben plaatsgemaakt voor moderne appartementen en gezinswoningen. Ook krijgt het gebied meer groen langs het kanaal. De nieuwe snelfietsroute zal ook door Slotjes-Midden lopen, waardoor de wijk beter verbonden is met Dongen en Tilburg. Voor de herontwikkeling zijn bomen gekapt, daarom geldt een compensatieplicht. Binnen het projectgebied zijn al bomen teruggeplant, maar 110 bomen zijn in het nieuwe bos gecompenseerd met 64 m² bosplantsoen per boom.
Versterken van de natuur
De nieuwe aanplant bestaat uit zowel losse bomen als groepen bosplanten, zoals Spaanse aak, wintereik, haagbeuk en winterlinde. In samenwerking met Bosgroep Zuid-Nederland is de beplanting zorgvuldig gekozen om de biodiversiteit in het gebied te versterken. Langs het onderhoudspad komen de losse bomen, terwijl de bosplanten in groepen worden geplant. Dit ontwerp biedt ruimte voor planten en dieren om te groeien en maakt het ecosysteem sterker tegen klimaatverandering en ziektes.
Waarom nu planten?
Het plantseizoen start in november, wanneer de grond nog warm is en de regenval toeneemt. Dit biedt ideale omstandigheden voor de bomen om goed te wortelen voordat de winter begint, wat zorgt voor een gezonde groei in het voorjaar. De nieuwe aanplant draagt bij aan waterberging, verkoeling en de ontwikkeling van leefgebieden voor dieren.
Natuur en stadsontwikkeling gaan hand in hand
Wethouder Guus Beenhakker: “Door de aanleg van het bos en de snelfietsroute worden recreatie, natuur en duurzame mobiliteit gestimuleerd. Het bos aan de Oude Dongensebaan helpt de natuur, biedt bescherming tegen klimaatverandering en draagt bij aan de gezondheid van inwoners. Deze ontwikkeling biedt een unieke kans om het natuurgebied te versterken, de biodiversiteit te vergroten en het gebied aantrekkelijker te maken voor recreatie. Door tegelijkertijd een aantal slagen te maken, kunnen we zowel de natuur verbeteren als de recreatiemogelijkheden vergroten.”
Samen met de provincie Noord-Brabant en Stichting Ons Dongenland zet de gemeente Oosterhout zich in voor een toekomst waarin natuur en stadsontwikkeling hand in hand gaan.