Mooi juryrapport Fairtrade Boxmeer

Boxmeer – Gemeente Boxmeer blijft met een uitstekend juryrapport een Fairtrade gemeente. Hiertoe heeft de onafhankelijke jury van de landelijke Stichting Fairtrade besloten. De jury was met name lovend over de goede samenwerking tussen werkgroep en gemeente en geeft complimenten voor het grote aantal winkels, horecagelegenheden, bedrijven en instellingen dat voldoet aan de criteria.

Waardering

Boxmeer is sinds 2014 formeel een ‘Fairtrade Gemeente’. Het college van B&W heeft enorme waardering voor het enthousiasme en de inzet van de Werkgroep Fairtrade. Deze weet steeds weer op een nieuwe manier de aandacht te vestigen op fairtrade. Zo is de werkgroep in 2017 intensief betrokken geweest bij een internationaal scholenbezoek rondom het thema fairtrade, heeft de werkgroep twee prachtige, levensgrote bomen gemaakt met op ieder boomblad de naam van een gemeentelijk fairtrade erkende onderneming én heeft ze gezorgd voor een mooie gemeentelijke fairtradevlag.

Inmiddels heeft wethouder Hendriks-van Haren al 46 gemeentelijke Fairtrade-erkenningen uitgereikt en binnenkort zullen er nog meer uitreikingen volgen. Daarnaast zijn zowel Metameer Boxmeer en basisschool De Peppels officiële fairtrade-scholen en is ’t Molenhuys in Rijkevoort een officieel fairtrade-restaurant.

 

Fairtrade campagne

De titel Fairtrade gemeente toont aan dat een lokale overheid, winkels, bedrijven, horeca, organisaties en inwoners samen zorgen voor meer eerlijke handel. In Nederland zijn 81 Fairtrade Gemeenten en 145 zijn actief bezig met fairtrade.

Een onafhankelijke jury, onder leiding van Jacobine Geel, oordeelt allereerst of gemeenten voldoen aan zes campagnecriteria en in aanmerking komen voor de titel. Na het behalen van de titel oordeelt de jury op gezette tijden of de gemeenten nog steeds voldoen aan de criteria en hun titel mogen behouden

De campagne is actief in 40 landen. Meer dan 2.000 ‘Fairtrade Towns’ zorgen dat meer boeren en producenten in ontwikkelingslanden kunnen werken onder fairtrade voorwaarden, zodat zij zelf kunnen investeren in een duurzame toekomst voor hun bedrijf en familie. Via fairtrade krijgen zij een goede betaling en kunnen zij werken en leven onder veilige en gezonde omstandigheden. Wereldwijd profiteren meer dan zes miljoen mensen in ontwikkelingslanden van de effecten van fairtrade.

Gemeentelijke fairtrade-erkenning

Winkels, bedrijven en instellingen die in aanmerking willen komen voor de gemeentelijke fairtrade-erkenning kunnen contact opnemen met de Werkgroep Fairtrade gemeente Boxmeer. Ook iedereen die belangstelling heeft om een steentje bij te dragen aan de werkgroep is van harte welkom. Neem dan contact op met Theo Peters, tel. 0485-571071, e-mail thhapeters@kpnmail.nl of met Anke Schellekens, e-mail a.schellekens@boxmeer.nl.

Op de website www.boxmeer.nl/fairtrade is te zien wat er in Boxmeer allemaal aan fairtrade gebeurt.  Fairtrade Boxmeer is ook op Facebook actief.

fairtrade werkgroep en sticker Maashoeve 15 - Regio Online
fairtrade werkgroep en sticker Maashoeve

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img