24.3 C
De Bilt

Meer dan 100 Haagse partijen sluiten Klimaatakkoord 

Op 10 april sloot de gemeente Den Haag met meer dan 100 partijen, zoals bedrijven, ondernemers, overheden, maatschappelijke en internationale organisaties en inwoners van Den Haag, het Haags Klimaatakkoord. Het akkoord bevat maar liefst 38 klimaatdeals. Met deze deals zetten partijen in de stad, samen met de gemeente, concrete stappen om Den Haag versneld klimaatneutraal en toekomstbestendig te maken.

Deelnemende partijen

De deelnemende partijen werken samen om de overstap naar schone energie te versnellen, hergebruik van grondstoffen te stimuleren, schoon vervoer voor iedereen mogelijk te maken en de stad verder te vergroenen. Een voorbeeld van deze samenwerking is de afspraak tussen (lokale) overheden en andere publieke instellingen in de stad om 32 van de belangrijkste (semi)overheidsgebouwen volledig te verduurzamen.

‘Met elkaar verantwoordelijk voor leefbaar en gezond Den Haag’

Arjen Kapteijns, wethouder Energietransitie, Mobiliteit en Grondstoffen: “We zijn met z’n allen verantwoordelijk om Den Haag leefbaar, gezond en groen te houden. Ik ben trots op dit akkoord omdat dit het resultaat is van een stadsbrede samenwerking. Het Haags Klimaatakkoord reikt oplossingen aan voor grote klimaatproblemen én draagt eraan bij dat Haagse inwoners de energierekening kunnen blijven betalen. Het bevat concrete, praktische deals die snel zichtbare resultaten opleveren. Als gemeente willen we ervoor zorgen dat we de energie van het afgelopen jaar de komende tijd vasthouden. Met meer partijen die aanschuiven, en nóg meer deals.

Circulair renoveren

Woningcorporatie Staedion, internationaal architectencollectief Superuse en de gemeente Den Haag onderzoeken hoe gebouwen in de stad circulair gerenoveerd kunnen worden. Daarnaast gaat het werkgevers samenwerkingsverband The Hague Connected (bestaande uit grote werkgevers in Den Haag) de komende jaren hun personeel stimuleren om te kiezen voor duurzaam woon- en werkverkeer van en naar Den Haag.

Gebedshuizen met groene daken

Religieuze organisaties dragen ook bij aan deze duurzame inspanningen door te werken aan het vergroenen van de daken van hun gebedshuizen. Bovendien hebben vijf Haagse bewonersinitiatieven de ambitie om het aantal wijken waar deelauto’s worden gebruikt tot 2030 te laten groeien van 7 naar 28, en mobiliteitscoaches in te zetten om duurzamer vervoer in de wijken te stimuleren. 

Robert Barker, wethouder Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu: “De opgave om de klimaatcrisis te bedwingen is groot! Om als Den Haag een eerlijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming moeten we nog flinke stappen zetten. Het is goed om te zien dat er nu, met verschillende partijen, deals zijn gesloten en er nieuwe deals volgen. Samen moeten we toewerken naar een duurzame, groene en gezonde stad. Beter voor mens, dier en natuur.

Totstandkoming Haags Klimaatakkoord

De gemeente Den Haag heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Op weg daarheen startten we een jaar geleden met een grote stadsbijeenkomst. De periode daarna werkten de deelnemers in klimaattafels aan concrete afspraken om samen versneld toe te werken naar een klimaatneutraal Den Haag. De deelnemers werkten met vijf hoofdthema’s: Energietransitie, Duurzame Mobiliteit, Circulaire Economie, Duurzame Leefomgeving en Internationaal. De betrokkenheid van inwoners is groot.

Veel Haagse inwoners zijn actief bezig met de verduurzaming van hun (huur)huis of vergroening van hun tuin of buurt, individueel en via gezamenlijke initia­tieven op buurt-, wijk- en straatniveau. Ook specifiek Haags is de aanwezigheid van vele internationale organisaties de stad. Zij konden deelnemen aan een speciale klimaat­tafel, met als resultaat meerdere internationale klimaatdeals. De uitkomst: een Haags Klimaatakkoord met 38 klimaatdeals gesloten door 115 partijen uit de stad. 

Meer informatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio